Hemoglobin Düşüklüğü, Birçok tıbbi tedavi gerektiren hastalıkların işareti olabilecek hemoglobin düşüklüğüne çok dikkat edilmelidir. Çünkü hemoglobin sayısının düşük olması durumunda vücutta insanın hayatını devam ettirmesini sağlayan bir takım organlara yeteri miktarda oksijen alımı yapılmaz. Eğer hızlı kalp atışı, ciltte soluklaşma gibi anemi belirtileri ile karşı karşıya kalırsanız vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurunuz. Çünkü nedeni anemi olan belirtiler genellikle hemoglobin seviyesi düşüklüğüne bağlı olmaktan kaynaklanır.
Hemoglobin Düşüklüğü Nedir?
Kırmızı kan hücreleri olan alyuvarlar, hemoglobin denilen proteinleri taşır. Bu molekül, akciğerden başlayarak vücudun bir çok bölgesine oksijen taşımak ile görevlidir. hemoglobin seviyesi erkeklerde normalinde 13.8 ile 17.2 gm/dL iken kadınlarda ise 12.1 ile 15.1 gm/dL arasında görülmektedir. Ancak çocuklarda hemoglobin seviyesi cinsiyete ve yaşa göre değişiklik göstermektedir. hemoglobin seviyesinin düşüklüğünü kandaki HGB testinden ve rutin kan testlerinden kolaylıkla anlamak mümkündür. Kadınlarda 12gm/dL hemoglobin seviyesi, erkeklerde de 13.5 gm/dL hemoglobin seviyesini normal kabul edilirken bunun altı hemoglobin düşüklüğüne işaret etmektedir. Bazı durumlarda hemoglobin seviyesi normal iken kan testlerinde bir miktar aşağı görülebilir. Ancak bu korkulacak veya bir sağlık problemine yol açacak bir durum değildir. Hemoglobin seviyesi normal değerlerin çok altında ise bu durum bir takım sağlık problemlerinin işareti olabilir. Bu nedenle hemen tedavi sürecinin başlanması gerekir. Hemoglobin seviyesinde ki hızlı düşüş akla ilk öncelikle anemi hastalığını getirir. Çünkü anemi hastalığı kandaki hemoglobin düşüklüğüne bağlı olarak gelişir.
Hemoglobin Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?
Hemoglobin seviyesindeki değer çok az miktarda düşmeye başlamış olması ciddi bir sorun olmamak ile birlikte bir hastalığında habercisi sayılmaz. Özellikle adet gören kadınların veya hamile olan kadınların hemoglobin değerleri normal seviyelerin daha altına düşmesine neden olabilmektedir. Ancak ciddi düşmelere neden olmadığı sürece bir sorun yaşanmaz. Hemoglobin seviyesinde ki düşüklüğün aşırı bir durumda olması ise kanda oluşan alyuvarların azalmasına neden olan herhangi bir hastalığında habercisi olabilmektedir. Bu nedenle eğer vücut yeteri miktarda kırmızı kan hücresi üretemiyor ise, kan hücreleri üretildiği anda çok hızlı bir şekilde yok oluyorsa ve kişinin kan kaybı yaşamış ise ortaya çıkmaktadır.
Hemoglobin Düşüklüğü Belirtileri
Hemoglobin seviyesi az miktarda düşen kişilerde herhangi bir belirti vücutta kendini göstermez. Ancak hemoglobin seviyesi düşüklüğü arttıkça hemoglobin düşüklüğü belirtileri de kendini giderek göstermektedir. Bazı kişilerde hafif baş dönmesi orta dereceli bir anemi başlangıcına işaret etmektedir. Aynı zamanda yorgunluk, halsizlik, sık sık baş ağrıları, konsantrasyon eksikliği ve bitkinlik oluşabilir. Ancak hemoglobin seviyesindeki aşırı düşüş vücudun hayati önem taşıyan organlarına yeteri kadar oksijen gitmemesi anlamına geldiği için kişinin nabzının hızlı atışına ve nefes darlığına ve kalbin pompalanamaması anlamına gelmektedir. Ayrıca bu gibi belirtilerin yanı sıra göğüs ağrılarına ve kalp çarpıntılarına da neden olmaktadır.