Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kan Uyuşmazlığı

Kan Uyuşmazlığı

Kan uyuşmazlığı, vücudumuzda kan dolaşımına başka bir kanın girmesi metabolizma tarafından yabancı olarak algılandığında yaşanan bir sorundur. Metabolizmamızın yabancı kanı alerjen olarak algılaması bu sorunun yaşanmasına neden olur. Bu sorun kandaki negatif ya da pozitif değeri olan Rh uygunsuzluğu olarak da adlandırılır. Toplumda kan uyuşmazlığının en fazla görüldüğü kişiler gebe kadınlardır. Gebe kadın ve anne rahmindeki bebeğin kan gruplarındaki Rh uygunsuzluğu durumunda metabolizma yabancı kanı bir alerjen olarak algılar. Vücudun buna karşılık gösterdiği tepki de alerjik reaksiyon olarak ortaya çıkar.

Bu şekilde kan uyuşmazlığı olduğunda anne ve bebeğin amniyosentez, erken su gelmesi, karna alınan darbe doğum gibi sebeplerle kanları karışırsa antikor üretimi başlar. IgG tipindeki antikorlar plasentaya geçerek bebeğin kan hücrelerine kadar ulaşır. Bu antikorlar kanla bebeğin dalak, karaciğer gibi organlarını aşamadığı zaman kan hücresi yıkımı başlar. Gebeliğin her geçen günü bebek kansız kalmaya başlar. Bu kalp yetmezliği, vücutta su toplanması gibi sorunlara neden olur. Bazen bebek anne karnında yaşamını yitirebilir.

Anne ve bebek açısından kan uyuşmazlığı olması önemli bir risk olarak kabul edilir. Zamanında tedavi edilmediği takdirde kalıcı sakatlığa, hatta ölüme kadar gidebilir. Kan uyuşmazlığı yüzünden oluşan Eritoblastosis denilen sakatlıkların sonuçları yaşam boyunca devam eder. Kan uyuşmazlığı olan bir gebelikte bilirubin üretimi fazla olduğu için bebeğin beyin hücrelerinde hasar oluşmaktadır.

Kan uyuşmazlığı hangi etkilere neden olur?


Gebelikte kan grubu Rh (-) olan anne adayı ile kan grubu Rh (+) olan baba adayı varsa kan uyuşmazlığı nedeniyle alerjik reaksiyon meydana gelecektir. Ancak kan uyuşmazlığını sadece gebelikte ele almamak gerekir. Kan nakli yapılması gereken durumlarda da Rh (-) ve Rh (+) kan gruplarına dikkat edilmelidir. Aynı şekilde farklı Rh değerlerine sahip olan kan gruplarından nakil yapılırsa kan uyuşmazlığı yaşanabilir.

Gebelik sürecinde kan uyuşmazlığı daha önemli hale gelir. Eğer bebeğin kan grubu Rh (+) olursa anne ve bebek arasındaki kan bağından dolayı alyuvar alışverişinde annenin kanında antikorlar meydana gelir. Göbek kordonundan antikorların bebeğe geçişi de kolaydır. Dolayısıyla bu bebeğin kanındaki alyuvarların parçalanmasına neden olur. Hızla gelişen alyuvar yıkımı nedeniyle bebeğin vücudunda ödem kalp yetmezliği, aşırı oranda kansızlık gibi sorunlara yol açabilir. Doğumda bu sorunlara sarılık eşlik ettiğinde ise kan uyuşmazlığının tedavisinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar.

Kan uyuşmazlığı kadının ilk gebeliği sırasında sorun çıkarmayabilir. Çünkü vücudu buna henüz yabancıdır. Sorun yaşanmadan ilk gebelik doğumla sonuçlanabilir. Ancak daha sonraki gebeliğinde aynı etkiler olmaz. Kadının vücudu bu duruma hazırlıklı olduğundan, gebelik başladığı andan itibaren savunma durumuna geçecektir. Gebelik ürünü fetus bir yabancı gibi algılanacak, hızlı bir şekilde vücutta antikor üretimi olacaktır. Kan uyuşmazlığının tedavisinde vücudun antikor üretimi engellediğinde hedefe ulaşılmış olur. Bu durumda bebek beklendiği gibi sağlıklı bir şekilde doğar.

Evlilikte kan uyuşmazlığı varsa zamanında tespit edilmeli


Bebek sahibi olmak isteyenler için evlilikte kan uyuşmazlığı önemli bir konudur. Bu kadın için olduğu kadar bebeğin sağlığını da ilgilendirir. Kan uyuşmazlığının meydana gelmesi iki şekilde olabilir. Kadının Rh (-), erkeğin ise Rh (+) kan grubuna sahip olması halinde bebeğin kanı Rh (+) olursa, yani babanın kan grubundan olursa bebeğin kan hücreleri annenin kan dolaşımına geçer. Hamilelikte kan alışverişi anne ve bebek arasında direkt olarak gerçekleşir. Bu sadece ilk hamilelikte sorun çıkarmayabilir. Ancak sonraki hamileliklerde bu sorun yaşanacaktır. Bu yüzden evlilikte özellikle bebek sahibi olmak isteyenler kan gruplarını tespit ederek, bu sorunu yaşamamak için tedavi olmalıdır. Günümüzde evlilik öncesi yapılan hazırlıklar arasında kan grupları da değerlendirilir. Bu tedavisi olan bir sorun olduğundan çiftler mutlaka önlem almalıdır.

Kan uyuşmazlığı testi nedir?


Kan uyuşmazlığı testi ICS İndirekt Coombs kan uyuşmazlığı olan çiftlerde gebelikte kadından alınan kan örneği ile yapılır. Testle anne ile bebek arasındaki kan uyuşmazlığından kaynaklanan etkileşimler belirlenir. Çiftlerde kan gruplarının tespiti kan uyuşmazlığın belirlemeyi sağlar. Bu test ise kadının Rh (-), erkeğin Rh (+) olması durumunda mutlaka yapılmalıdır. Kadının ilk gebeliğinden itibaren testlere başlanır. Gebeliğin 20. Haftasından itibaren test ayda bir kere yapılır. Yapılan testte sonuç negatif çıktığı takdirde bebeğin kan uyuşmazlığı yüzünden zarar görmediği belirlenmiş olur.

Kan uyuşmazlığı tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi edilmemiş kan uyuşmazlığı sorunu anne ve bebek açısından oldukça ciddi sonuçlara yol açabilir. Ancak tedavisi yapılan kan uyuşmazlığı halinde riskler ortadan kaldırılabilir. Tedavide amaç annenin vücudunda üretilen antikorların engellenmesidir. Uygulanan tedavi sonucunda Rh (+) kan hücrelerini parçalayan antikorlar üretilmez ve kan uyuşmazlığının olumsuz sonuçları engellenir. Ayrıca sonradan gelişebilecek sorunlarda ortadan kalkmış olur.

Tedavide baba adayı Rh (+) anne adayı Rh (-) kan grubunda ise 28. Haftalık gebelik döneminde anti D iğnesi yapılır. Bu şekilde enjekte edilen ilaç anne adayının vücudunda üretilen antikorlara engel olur. Eğer doğumdan sonra bebeğin kan grubu Rh (+) olarak belirlenirse, 72 saatlik süre geçmeden tekrar anti D iğnesi yapılır. Bebeğin göbek kordonundan hangi kan grubunda olduğu tespit edilebilir.

Çocuk isteyen çiftlerin gebe kalmadan önce kan uyuşmazlığı konusunda bilinçli olmaları ve bu konuda gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Kan uyuşmazlığı tedavisi olan önemli bir sorundur. Hem bebeğin, he de annenin yaşamı bunun için riske atılmamalıdır.

Kadının Rh (-) kan grubunda olması halinde sadece hamile kaldığı zaman değil düşük, kürtaj gibi tıbbi müdahalelerde de anti D iğnesi yapılması gereklidir. Bu amaçla yapılan iğnenin içeriği Rh (+) antijen taşıyan hücrelerdir. Enjeksiyon kalçadan yapılır. İlaç bebekten annenin kanına geçen Rh (+) antijen taşıyan hücreleri yok eder. Bu tedavi sırasında 2 doz enjeksiyon yapılması kan uyuşmazlığından kaynaklanan olumsuzlukları binde bir oranına kadar azaltacaktır.

Kan uyuşmazlığı riski taşıyan kan grupları nelerdir?

Kan uyuşmazlığında bebeğin ve annenin A, 0, B kan gruplarından olması sorun çıkarmaz. Ancak Rh faktörüne karşı vücudun ürettiği antikorlar uyumsuzluk sorununa neden olur. Anne Rh (-) bebek Rh (+) kan grubundaysa kan uyuşmazlığından söz edilebilir. Annenin vücudu kendini koruma amaçlı IgG antikoru üretmeye başlar. Anne Rh (-) baba Rh (-) olursa bu durumda kan uyuşmazlığından söz edilmez. Çünkü bebeğin kan grubu da mutlaka Rh (-) olur. Babanın Rh (+) ve annenin Rh faktörü (-) olursa uyuşmazlık burada ortaya çıkar.

Son Güncelleme : 21.01.2024 19:57:20
Kan Uyuşmazlığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kan Uyuşmazlığı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Kan Uyuşmazlığı"
Merhaba. Ben yeni evlendim. Eşim ile aramda kan uyuşmazligi var. İşte evleneceğiz ama kan uyusmazligindan hem gebelik surecinde hem de doğacak çocuğun sakat doğabilecegi söyleniyor. Bende ne yapacağımı bilmiyorum. Bu tip durumlardan kurtulmam için ne yapmam gerekir. Lutfen beni konuda bilgilendirebilir misin?
Mehmet . 06.09.2018 11:56:39
CEVAP YAZ
Kan Değerlerinin Yüksek Çıkması
Kan Değerlerinin Yüksek Çıkması
Kan değerlerinin yüksek olması aslında çok dikkat edilmesi gereken bir durum değildir. Fakat bu sorun kronik bir şekilde ortaya çıkarak, kişide rahatsızlıklara neden oluyor ise bu durum tehlikeli olabilir Genellikle kişilerde herhangi bir belirtiye n...
Adetten Sonra Kan Gelmesi
Adetten Sonra Kan Gelmesi
Adetten sonra kan gelmesi, aslında çevremizde çok duymasak bile kadınların çok kez yaşadıkları bir durumdur. Bazı kadınlarda sadece bir kez meydana gelerek etkisini ortadan kaldıran bu durum bazı kadınlarda her adet döneminden sonra ortaya çıkarak ki...
Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı
Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı
Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı, Hemoglobin molekülü genel tıp uygulamaları esnasında kan tahlili içerisindeki değerlerini anlatır. Bu değerler tanıya yardımcı olan bir etken olarak görülür. Hemoglobin bir protein yapısında oluşan, akciğerlerden doku...
Vajinadan Kan Gelmesi
Vajinadan Kan Gelmesi
Vajinadan kan gelmesi, günümüzde birçok kadının başına gelebilir. Oldukça yaygın olan vajinadan kan gelmesi sorununun nedeninin anlaşılabilmesi için kesinlikle kontrollerin yapılması gerekir. Aksi durumlarda bu kişilerin sorunlarına dışarıdan teşhis ...
Memeden Kan Gelmesi
Memeden Kan Gelmesi
Memeden kan gelmesi, kadınlara özgü bir problemdir. Çok yaygın olarak görülmeyen bu problem, her ne kadar az görülse bile aslında son derece büyük sorunlara neden olur. Memeden kan gelmesi sorununun birçok nedeni vardır. Birçok farklı nedene bağlı ol...
A Rh Pozitif Kan Grubu
A Rh Pozitif Kan Grubu
A Rh Pozitif Kan Grubu; Onlar ilk insanlardır. Sindirim sistemleri daha duyarlıdır. Bağışıklık sistemler daha dayanıklıdır. Yerleşik beslenme ya da çevre koşullarına kolayca uyum sağlarlar. A rh pozitif kan grubundakiler stresi daha kolay yenebilirle...
Hamilelikte Pembe Kan Gelmesi
Hamilelikte Pembe Kan Gelmesi
Hamilelikte pembe kan gelmesi birçok insanda korkulara neden olmaktadır. Bu durum gerçekten de korkulacak bir şeydir. Fakat hamilelik dönemine norma kanamalar da görülebilir. Bu nedenle her kanamadan korkmamak gerekmektedir. Bazen kişilerde hamilelik...
0 Rh Pozitif Kan Grubu Diyeti
0 Rh Pozitif Kan Grubu Diyeti
0 Rh pozitif kan grubu diyeti, 0 kan grubundan olan kişilerin ilk insanların kan grubundan olduğu kabul edilmektedir. Bu nedenle bunlara avcı tabiri yapılır. Bu kan grubunda olan kişiler diyetlerinde eti istedikleri kadar tüketebilir. Bunlar için eto...
İlişkide Kan Gelmesi
İlişkide Kan Gelmesi
İlişkide kan gelmesi, aslında birçok kişide görülen bir problemdir. Oldukça yaygın olarak görülen bu durum her ne kadar yaygın olarak görülse bile aslında insanların birbirleri ile bu gibi durumları paylaşmaması nedeni ile çok fazla ağızdan ağza gezm...
Kan Fazlalığı
Kan Fazlalığı
Kan fazlalığı, aslında günümüzde birçok insanda bulunan bir durumdur. Aslında her ne kadar görülse bile kişilerde çok büyük belirtilere neden olmayan bir durumdur. Kişide meydana gelen kan fazlalığı genellikle kan içerisinde bulunan alyuvarların kont...
Kan Değerleri Düşüklüğü
Kan Değerleri Düşüklüğü
Kan değerleri düşüklüğü, birçok insanda görülen bir durumdur. Bu durum tabi ki ortaya çıkardı belirtilere bakılarak anlaşılamaz. Kişilerdeki kan değerleri düşüklüğünü anlayabilmek için bu kişiden birkaç kan numunesinin alınması laboratuvar ortamında ...
B Rh Pozitif Kan Grubu
B Rh Pozitif Kan Grubu
B Rh Pozitif Kan Grubu, 0 grubu ve A grubu birçok bakımlardan birbirlerinin tam karşıtı özellikler taşırlar. Fakat B grubu birtakım bakımlardan 0 grubunu hatırlatır. O civarı ki, bu iki kan grubunun birbirlerine ilişkili olduklarını söyleyebiliriz. T...

 

Kan Değerlerinin Yüksek Çıkması
Adetten Sonra Kan Gelmesi
Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı
Vajinadan Kan Gelmesi
Memeden Kan Gelmesi
A Rh Pozitif Kan Grubu
Hamilelikte Pembe Kan Gelmesi
0 Rh Pozitif Kan Grubu Diyeti
İlişkide Kan Gelmesi
Kan Fazlalığı
Kan Değerleri Düşüklüğü
B Rh Pozitif Kan Grubu
Kanda Ph Yüksekliği
Hemogram Değerleri Kaç Olmalı
Kanda Ly Yüksekliği
0 Rh Pozitif Kan Grubu
Kan Değeri Düşüklüğü Nelere Yol Açar
A Rh Negatif Kan Grubu
Kanda Baso (Bazofil) Yüksekliği Nedir
Gözden Kan Gelmesi
0 Rh Negatif Kan Grubu
Erkekte Makattan Kan Gelmesi
En Az Bulunan Kan Grubu
Beyaz Kan Düşüklüğü
Kandaki Mikrop
İlişkiden Sonra Kan Gelmesi
Kan Orucu Bozar Mı
Bebeklerde Hemogram Değerleri
Kanda Mono Yüksekliği
Kan Üre Azotu Düşüklüğü
Popüler İçerik
Kanda Ph Yüksekliği
Kanda Ph Yüksekliği
Kanda Ph Yüksekliği, Canlıların tamamı için Ph önemli bir değerdir. İnsan sağlığı için Ph değeri sabit tutulmaya çalışılır. Vücudun sağlığı için alkal...
Hemogram Değerleri Kaç Olmalı
Hemogram Değerleri Kaç Olmalı
Hemogram Değerleri Kaç Olmalı; Hemogram: Tam kan tahlili (CBC) olarak bilinen ve kan hücrelerin türleri ve bunların değerleri hakkında önemli bilgiler...
Kanda Ly Yüksekliği
Kanda Ly Yüksekliği
Kanda Ly yüksekliği, ly'nin açılımı lenfosit yüzdesi kelimelerinin kısaltılmış halidir. Lenfosit bir akyuvar tipidir. Lenfosit yüzdesi ise kandaki aky...
0 Rh Pozitif Kan Grubu
0 Rh Pozitif Kan Grubu
0 Rh Pozitif Kan grubu, Kanımızda alyuvarlar yani kırmızı kan hücreleri bulunur.Bu hücrelerin yüzeyinde bulunan antigenlerin varlığı yada yokluğu kan ...
Kan Değeri Düşüklüğü Nelere Yol Açar
Kan Değeri Düşüklüğü Nelere Yol Açar
Kan Değeri Düşüklüğü Nelere Yol Açar, Kan değeri düşüklüğü kan içerisinde farklı türdeki hücrelerin yaşadığı bir sıvıdır. Alyuvarlar kana kırmızı reng...
A Rh Negatif Kan Grubu
A Rh Negatif Kan Grubu
A Rh Negatif Kan Grubu, Kan gruplarımız içerdikleri antijenlere göre isimlendirilirler. Bu antijenler A ve B antijenleridir. A antijeni, A kan grubund...
Kanda Baso (Bazofil) Yüksekliği Nedir
Kanda Baso (Bazofil) Yüksekliği Nedir
Kanda baso yüksekliği nedir, baso bazofil demektir. Vücudumuz için zararlı olabilecek yabancı maddelere karşı bağışıklık sistemimiz görev alır, akyuva...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kan Değerlerinin Yüksek Çıkması
Adetten Sonra Kan Gelmesi
Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı
Vajinadan Kan Gelmesi
Memeden Kan Gelmesi
Hemolitik İndeksine +2 Çıkması
Kan Değerlerim 1.9 Düştü
Kanda Demir Düçüklüğü Ve Wbc Düşüklüğü
Teşhis Hakkında
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Hemolitik İndeksine +2 Çıkması
Kan Değerlerim 1.9 Düştü
Kanda Demir Düçüklüğü Ve Wbc Düşüklüğü
Teşhis Hakkında
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024