Hastane ortamında yapılacak olan hemogram testi ile kişilerde kansızlık olup olmadığı anlaşılmaktadır. Öyle ki bu test ile yapılan ölçümlerde kişilerin kansızlık rahatsızlığı bulunup bulunmadığı yanı sıra kansızlığın nasıl bir tür hastalık olduğu ne ölçüde olduğu büyük oranla ön görülebilinir. Mesela kan kanseri olan bir kişinin hemogram testi sonucu net olarak belirlenir. Ayrıca bu test sonucu ile hemogram raporu ile kişilerde allerjik olup olmadığı ve eozinofil de artış olup olmadığı bile anlaşılmaktadır. Genel sonuca bakacak olursak hemogram çok hafife alınacak bir test değildir yani hastaların vücutlarında bulunan bir çok hastalığın önceden çok net de olmasa kabaca anlaşılması hemogram sayesinde görülebilir. Fakat hemogram dan çıkan sonuçların raporlamasını dalında başarılı ve yeterli donanıma sahip bir hekim tarafından yapılması uygun olmaktadır.
Hemogram tam kan testi nasıl yapılır?
Hemogram testi genellikle hastanın kolundan kan alınarak yapılır. Bu testin yapılmasında bazı testlerde olduğu gibi hastanın aç veya tok olması önemli değildir. Örnek verecek olursak bir şeker hastalığının ölçümünde aç karnına olması tavsiye edilirken hemogramın testinde böyle bir kural yoktur. Hemogramın testi halk dilinde tam kan sayımı birçok hastalığı ışık tutabilir. Çünkü insan vücudundaki hastalıkların bir çoğu kan testleri ile ortaya çıkar kansızlık hastalığında görülen kanser, demir eksikliği ve çeşitli enfeksiyonlar yapılacak olan bu testler ile ortaya çıkar .
Hemogram Testi Anlamı
Sağlık kuruluşlarına bir rahatsızlıktan dolayı gittiğinizde doktor tarafından hemen kan testi istenir. İşte sizden istenen tam kan sayımıdır yani hemogram dır. Peki bu kan testi üzerinde bir takım kısaltma harfler yazar kan raporlarınız elinize doktora göstermeniz için verilir. Hemogram testinde;
RBC; Alyuvarlarda oksijen taşıyan hücrelerin miktarını belirtir. Hastada kansızlık olup olmadığını gösterir, Koah hastalığını belirtir, astım bronşit ve akciğer hastalığını bildirir.
MCV; Oksijen taşıyan hücrelerin büyük, hastada demir eksikliği, B12 vitamininin eksik olup olmadığını gösterir.
Hb; Kandaki hemoglobin miktarını gösterir.
MCH; Eritrositlerdeki hemoglobin miktarını gösterir.
Hct; Kandaki hemoglobin miktarı ölçüsünü gösterir lösemi kan kaybı gibi durumlarda düşer ishal gibi durumlarda ise artan değerdir.
PLT; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan hücreleri gösterir.
WBC; Kandaki beyaz hücreleri gösterir, savunma ve bağışıklık hücrelerinin yönünü gösterir, kronik enfeksiyon hastalığı gibi hastalıklarda yükselir.
PNL; Bakteriyel enfeksiyonlarda artan değeri gösterir.
Lymphocytes; Enfeksiyonlarda viral çeşitli kronik hastalıklarda artış gösterirken HIV enfeksiyonunda düşür gösterir.
Eosinophils; Alerjide paraziter rahatsızlıklarda yükselir.
MCHC; Eritrosit hemoglobin konsantrasyonunu yüzde olarak ifadesini gösterir.