Kan sayımı genel sağlık durumu ve özellikle de anemi gibi kan rahatsızlıklarının kontrol edilmesi için yapılan bir tarama işlemidir.
Kan sayımı hastanın isteği doğrultusunda ya da doktorun muayeneden sonra daha doğru sonuç elde etmek için isteyeceği bir tıbbi muayene olabilir.
Kan sayımı herkesin bildiği gibi küçük tüplere verilen kanlar ile yapılmaktadır.
Kan sayımına tıp dilinde Hemogram ya da diferansiyel de denilebilmektedir.
Kan sayımı ile hemoglobin, hematokrit, trombosit gibi kan değerleri ölçülebilir.
Kan Sayımının Yapılma Amaçları
Kan sayımı muayenenin amacına yönelik olarak doktorun istediği değerlere yönelik yapılabilmektedir. Kan sayımı ile anemi, infeksiyon, CBC gibi birçok hastalığın ön tanısı konulabilir. Bunların dışında kan sayımı şu durumlar için uygulanır;
- Lökosit sayımı
- Eritrosit sayımı
- Formül lökosit
- Hemoglobin
- Hematokrit
- Trombosit sayımı
- Demir eksikliği ölçümü
- Talasemilerin ölçümünde
- Konjenital rahatsızlıkların saptanması
- Pernisiyöz aneminin tespit edilmesinde
Kan sayımı genel iç hastalıkların muayenesinde sıklıkla tercih edilir. Tam
kan sayımı ile mevcut kan değerleri kısa sürede öğrenilir, olağanüstü bir durum varsa anında müdahale edilebilir. Hastanın mevcut durumdaki fiziksel hali ile ilgili birçok sorunun nedeni
kan sayımı ile ortaya çıkarılabilmektedir. İltihap, enfeksiyon, kanama, morarma gibi durumların nedenleri
kan sayımı ile ortaya çıkarılabilmektedir.
Kan sayımı ile lösemi gibi ciddi hastalıklar da anında ortaya çıkarılabilmektedir. Bu nedenle bu ve benzeri rahatsızlıkları erkenden tespit edip müdahale edebilmek adına belirli aralıklarla kan sayımı yaptırmak faydalı olmaktadır. Yine bu hastalıkların tedavi dönemlerinde de kan sayımı büyük önem teşkil etmektedir. Kan değerlerinin değişimine göre tedaviye yön verilmektedir. Bu sayede tedavinin fayda sağlayıp sağlamadığı anlık olarak gözlenebilmektedir. Kan sayımı sağlıklı yaşam için önem arz eden küçük bir tıbbi müdahaledir.