Kanda eritrosit yüksekliği, direk olarak rbc yüksekliği olarak bilinmektedir. Kan içerisinde bulunan eritrosit, direk olarak kan içerisinde bulunan kırmızı kan hücrelerinde bulunmaktadır. İnsan vücudunda kemik ilikleri içerisinde üretilen eritrosit başta akciğerlerdeki oksijenin taşınması olmak üzere vücutta birçok etkiye neden olmaktadır. Bu maddenin kan içerisindeki seviyenin yükselmesi durumunda kan koyulaşmaya neden olarak kanın vücutta dolaşımın zarar görmesine neden olabilmektedir. Bu gibi durumlar ise başta kalp krizi olmak üzere çok tehlikeli rahatsızlıkların aniden ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle kanda eritrosit yüksekliği durumunda özellikle uzun süreli problemlerde oldukça ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. İnsanlarda yapılan kan testleri sonrasında böyle bir duru ortaya çıkmışsa kesinlikle gerekli olan müdahaleler yapılmalıdır. Normal durumlarda kanda eritrosit yüksekliği erkeklerde kadınlara göre biraz daha fazladır. Fakat bu fazlalık aşırı bir şekilde fark göstermemektedir. Erkeklerde ortalama olarak 4,7-6,1 olurken kadınlarda 4,2-5,4 kadar olmaktadır. Bu miktar çocuklarda yaşa bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genel olarak çocuklarda bu değerler biraz daha düşüktür.
Kanda eritrosit yüksekliği belirtileri:
Başta belirtmek isterim ki kanda eritrosit yüksekliği çok ciddi seviyelere ulaşmadıkça kişide herhangi bir belirti ortaya çıkarmayabilir. Fakat bazı durumlarda kişinin bünyesinin zayıf olmasına bağlı olarak şu belirtiler ortaya çıkabilir.
- Bulanık görme: Kanda eritrosit yüksekliği insanlarda görme rahatsızlıklarına geçici bile olsa ciddi bir şekilde etki etmektedir. Buna bağlı olarak kanın akış hızı ile görme problemleri meydana gelebilmektedir. Bu nedenle kesinlikle bu belirtiyi de dikkate almanız gerekmektedir.
- Göğüs ağrısı: Hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı şekilde görülen bu belirti, birçok zaman insanlarda görülebilir. Fakat bazen bu durum kanda eritrosit yüksekliğinden kaynaklanarak meydana gelebilir. Diğer belirtilerle birlikte bu sorun da görülüyorsa iyice kanda eritrosit yüksekliği sorunundan şüphe duyulur.
- Kaşıntı: Vücudun çeşitli bölgelerinde bu duruma bağlı olarak kaşıntı durumları gelebilir. Kaşınan bölgelerde herhangi bir sivilce ya da değişiklik olmasa bile vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntı ortaya çıkabilmektedir.
- Yüksek tansiyon: Özellikle tansiyon hastalarında tansiyonun sık sık ortaya çıkmasına birçok zaman kan içerisinde artış gösteren eritrosit maddesi önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle tansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken bir durumdur.
- Kulak çınlaması: Kimi zaman bir çınlama şeklinde kimi zamanda uğultu şeklinde kulakta meydana gelen problemler kanda eritrosit miktarında önemli etkiler oluşturmaktadır.
Kanda eritrosit yüksekliğine neden olan etkenler:
Sigara içmek, kalp rahatsızlığı, böbrek hastalıkları, uyku sorunları, vücudun sık sık susuz kalması, kan içerisindeki sürekli olarak oksijen seviyesinin düşük olması meydana gelen karbondioksit düşüklüğü gibi durumlar direk olarak kanda eritrosit yüksekliği sorunlarına neden olacaktır.
Kanda eritrosit yüksekliği tedavisi nasıldır?
Kanda eritrosit yüksekliği durumunda sık sık vücutta pıhtı oluşma durumu söz konusudur. Bu nedenle kanın sulanmasını ve pıhtı oluşturmasını önlemek amacıyla günün belli saatlerinde aspirin addı verilen ilaç verilerek kan sulandırma işlemi yapılır. Bununla birlikte sorunun ortaya çıkmasına neden olan etken ortaya çıkarılmaya çalışılır. Bu işlemler direk olarak testlerle sağlanır. Teşhis konulduktan sonra yapılan teşhise uygun olarak ilaç tedavileri yapılmaktadır.