Gözden kan gelmesi tabiri, göz yuvarlağının beyaz kısımlarının kanlanması ve normal rengini kaybederek kıpkırmızı bir hal alması durumudur. Bu durum, gözün içerisinde bulunan sıvı bölgenin kanla dolmasıyla ortaya çıkmaktadır. Gözden kan gelmesi zaman içerisinde gelişebilecek bir rahatsızlık olabilecekken, ani durumlarda da ortaya çıkabilmektedir. Gözden kan gelmesinin birçok nedeni olabilir. Ancak en bilinen neden göz içindeki damarların bir tür rahatsızlıktan ötürü hasar görerek kan sızdırmasıdır. Bunu da en çok diyabet ve tansiyon gibi hastalıklar tetiklemektedir. Ancak gözden kan gelmesinin genel sebepleri şu şekilde sıralanabilir;
Retinada yırtık meydana gelmesi: Bu durum göze gelebilecek ani bir fiziksel müdahale ile ya da damarlardaki basıncın aniden artarak yırtılması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Diabetik retinopati: Ortaya çıkma ihtimali %40'lık bir durumdur. Vücuttaki şeker oranının ani değişimiyle meydana gelen bir rahatsızlık da denilebilir.Retina dekolmanı: Yüksek derecede miyop olan hastalarda görülme olasılığı yüksek olan bir rahatsızlıktır. Retinada meydana gelen yırtık nedeniyle kanama meydana gelmesine neden olur.Orak hücreli anemi rahatsızlığı: Kan hücrelerindeki hemoglobinlerin mikroskoptan orak şeklinde görünmesi nedeniyle bu şekilde adlandırılmış bir tür kan rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık da gözden kan gelmesinin nedenleri arasındadır.Bu rahatsızlık daha çok kalıtsal bir hastalık olarak dikkat çekmektedir.Retinal makroanevrizma: Gözde bulunan retina bölgesinde ve art bölgelerinde meydana gelen bir tür ödem olarak da ifade edilir. Bu rahatsızlık ilerledikçe gözden kan gelmesi durumunu ortaya çıkarmaktadır.Yaş tip sarı nokta hastalığı: Görülme olasılı düşük olan bir rahatsızlık olsa da, ortaya çıktığı durumlarda gözde kanlanmaya neden olur ve müdahale edilmediği taktirde görme kaybına dahi neden olmaktadır. Bu rahatsızlığın en büyük belirtisi nesnelerin görünümünde bozulma ve cisimleri kırık bir şekilde ya da eğri bir şekilde görme olarak ifade edilir.Kafa içi kanamaları: Ani baş çarpmaları ya da beyin kanaması gibi durumların belirtisi olarak gözlerden kan gelebilmektedir. Travmatik durumlar: Kaza anlarında ortaya çıkan aşırı fiziksel şiddete maruz kalma sonucu göz kanallarındaki damarlar da hasar görerek kanamaya neden olabilmektedir.Retina ven tıkanması: Görülme olasılığı çok düşük bir hastalıktır. Ancak ortaya çıktığı taktirde gözlerde bulunan sinirsel yapıya büyük zarar verebilmektedir. Bu rahatsızlığın başlıca nedenleri yaşlılık, kandaki yağ oranının yükselmesi, hipertansiyon ve böbrek fonksiyonlarının bozulması olarak bilinir.
Gözden kan gelmesi rahatsızlığı bu sebeplerden hangisi olursa olsun anında müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü gerekli tıbbi müdahele yapılmadığı taktirde göz kaybına ve kişinin yaşamına mal olabilmektedir.
Gözden Kan Gelmesi Durumu İle İlgili Bulgular
Gözden kan gelmesi rahatsızlığı toplum içinde çoğu zaman ihmal edilen ve yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi durumlara yorularak geçiştirilen bir rahatsızlık olarak da bilinir. Göze kan inmesi olarak da adlandırılan gözden kan gelmesi aslında daha ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilmektedir. Bu rahatsızlık için tedaviyi tercih eden kişiler yapılan muayenelerde gözde bulanıklık, gölgelenme ya da ışığa karşı aşırı hassasiyet gibi şikayetler belirtirler. Bu tür şikayetler hafif ve orta düzeyde bir göz hastalığına işaret etmektedir.
Gözden kan gelmesi rahatsızlığı hakkında kesin bilgileri özel araç gereçlerle yapılan ve ultrasonografi yöntemiyle yapılan muayeneler vermektedir. Bu tetkikler sonucunda hastaya ayakta tedavi ya da ameliyat gibi tedavi şekilleri uygulanabilmektedir. Eğer bir yırtık ve benzeri durumlar tespit edilmişse bu koşullarda ameliyat gereklidir.
Gözden Kan Gelmesinin Tedavi Edilmesi
Gözden kan gelmesi alltında yatan sebebe bağlı olarak farklı müdahalelerle ortadan kaldırılabilmektedir. Retinada bir yırtık veya retina dekolmanı gibi bir durum varsa bu duruma acilen cerrahi müdahale gerekmektedir. Gelişmiş teknoloji sayesinde bu durumlara lazer ile de müdahale edilmektedir. Eğer rahatsızlık diyabet, tansiyon gibi hastalıklardan kaynaklanıyorsa bu sefer hastaya özel bir perhiz programı uygulanır ve belirli aralıklarla göz muayene edilir. Yine benzer şekilde hipertansiyon ve kan hastalıkları için de değerlerde normalleştirme yapmak için ayrı bir tedavi uygulanır.