9 Aylık Bebek Hemoglobin Değeri
26 Haziran 2024

9 Aylık Bebek Hemoglobin Değeri


Anne karnındaki bebeğin alyuvarları farklıdır. Yeni doğan bebeğin anne karnında farklı alyuvarlara ihtiyaç vardır. Bebekler doğar doğmaz karnındaki alyuvarlar hızla yıkılmaya başlar ve yerine hemoglobin içeren alyuvarlar oluşur. Yeni doğan bebeklerde kan yapım hızı anne karnındaki duruma göre daha yavaştır. Bebek doğduktan sonra yıkılan alyuvarlar sarılık maddesi üretir. Sarılık atılmadığı sürece bebeğin vücudunda birikmeye başlar ve sarılık ortaya çıkar. Bebeğin sağlığı için sarılık zararlıdır. İnsanlarda demir eksikliği çok rastlanan bir beslenme sorunudur. Demir eksikliği fiziksel, davranışsal, psikolojik ve zeka gelişimini olumsuz yönde etkiler. Ülkemizde çocukların yarısında demir eksikliği görülür. Hamile kadınlarda daha sıklıkla görülür. Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü bebeğin gıda ihtiyaçlarını karşılar. Bebeklere 6 aydan sonra ek gıdalar verilmeli ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek besinler olmalıdır. Bu besinler arasında sebze ve meyve gibi gıdalar bulunmalıdır. Portakal, mandalina, limon, domates gibi kan yapıcı yiyecekler verilmelidir. Yeni doğan bebeklere 2-4 miligram demir verilmesi gerekir.

9 Aylık Bebek Hemoglobin Değeri ve Önemi

9 aylık bebek hemoglobin değeri, bebek büyüdükçe değişir ve miktarı artar. Hazır mama yerine sağlıklı yiyecekler bebeğe azar azar verilmelidir. Demir eksikliği olan insanlarda sindirim sistemi sorunları da görülür. Bebekler için demir eksikliği sindirimde sorunlar yaşatır ve bebeğe sürekli rahatsızlık verebilir. Bebeklerde demir eksikliği çok önemli olduğu için kan değerleri sürekli kontrol edilmelidir. Yeni doğan bebekler ilk aylarda anne sütüyle beslendikleri için demir eksikliği az da olsa karşılanır. Doktorun verdiği demir ilaçları bebeğe ağızdan verilir. Bebek büyüdükçe demir oranına iki kat daha fazla ihtiyaç duyulur. Böylelikle demir oranı yüksek olan besinler çocuklara verilmelidir.

9 Aylık Bebek Hemoglobin Değeri Belirlenmesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler doğduktan sonra ilk iki ay demir ilacı ağızdan verilmelidir ve daha sonra şurup ya da damla olarak da verilebilir. Kız çocuklarında kansızlık oranı daha yüksektir. Bu rahatsızlık çocuklarda kansızlık, iştahsızlık, kabızlık, kilo kaybı ve davranış bozukluğu gibi etkiler gösterir. Bebeklerin sağlıklı gelişimi için ilk altı ay anne sütü verilmelidir. Anne sütü bebeğin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Demir eksikliği ilk aylarda damla ve şurup şeklinde verilir. Bebeklere altı aydan sonra dokuzuncu aya yaklaştıkça içinde demir içeren ek mamalar tercih edilmelidir. Anne hazır mama alırken içindeki maddelere dikkat etmeli ve bebek sağlığına faydalı olanları seçmelidir. Portakal, domates, mandalina, limon gibi sulu besinler, bebekler için oldukça yararlı ve gelişimleri için faydalı gıdalar verilmelidir. Portakalda demir oranı yüksek olduğu için yetişkinlerde de tüketim oranı fazladır. Bebekler büyüdükçe ve bir yaşını geçtikten sonra demir ihtiyaçlarını karşılamak için baklagiller, kırmızı et ve beyaz et verilmelidir. Doğru ve dengeli beslenmek her yaş grubu için önemlidir. Bebeklerin beslenmesinde içinde demir bulunan gıdalar verilmelidir.

Demir Eksikliğini Önlemek İçin Beslenme Önerileri

Demir eksikliğini önlemek ve sağlıklı bir gelişim sağlamak için şu besinler tercih edilmelidir:

  • Kırmızı et, tavuk ve balık gibi hayvansal proteinler
  • Baklagiller (mercimek, nohut, fasulye)
  • Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı)
  • Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru kayısı)
  • Demirle zenginleştirilmiş tahıllar

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kan Damarları ve Görevleri

Kan Damarları ve Görevleri

Kan Alma Nasıl Yapılır?

Kan Alma Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Genel Verici Kan Grubu Nelerdir?

Genel Verici Kan Grubu Nelerdir?

Kanda Plt Düşüklüğü Nedir?

Kanda Plt Düşüklüğü Nedir?

Kanda Kalsiyum Yüksekliği Nedenleri?

Kanda Kalsiyum Yüksekliği Nedenleri?

Kan Nasıl Alınır?

Kan Nasıl Alınır?

Kan Pıhtılaşması Nedir?

Kan Pıhtılaşması Nedir?

Güncel

Kanda Lenfosit Yüksekliği Nedenleri?

Kanda Lenfosit Yüksekliği Nedenleri?

Güncel

Gaitada Kan Belirtileri ve Tedavisi

Gaitada Kan Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Hemogram Rdw Nedir?

Hemogram Rdw Nedir?