{ "title": "Tokluk Kan Şekeri", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/tokluk-kan-sekeri.jpg", "date": "20.01.2024 09:36:02", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Tokluk kan şekeri, tokluk kan şekeri yemek yedikten sonraki durumumuzu ifade eder. Ana öğünlerden iki saat kadar sonra yapılır. Yetmiş beş gram kadar şeker yüklenmesi ile ölçüm yapılır. Açlık kan şekerinde ise yemek yedikten sekiz saat sonra ölçülen kan şekeridir. Şeker ölçümü sonrası değerlerin yüz kırk ile iki yüz arasında olması gerekir. Bu değerlerin üzerinde veya altında ise şeker hastalığı teşhisi konulur. Fakat az bir miktar bu değerlerin altında veya üstünde olmasında bir sakınca görünmeyebilir bu günlük değişimden kaynaklanabilir. Normal insanlarda iki tip insülin salgısı olur. İlki yemek yemek ile başlayan ve hızlı salgılanan insülin salgısıdır. İkincisi ise geç başlayan ve uzun süren insülin salgısıdır. Tokluk kan şekeri yüksekliği ana yemeklerden iki saat kadar sonra ölçülmüş olan kan şekeri düzeyi yüz kırk mg üzerinde olmasıdır. Tokluk kan şekeri seviyesinin sürekli olarak çok yüksek olması damar duvarlarında hasara sebep olabilir. Böylelikle damarlarda sertlik oluşumuna sebep olur ve kalp beyin ve bacakları etkileyen damarlarda sıkıntılara sebep olur. Tokluk kan şekerinin yüksek olması kalp hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlayan en büyük faktörlerdendir.