{ "title": "Kulaktan Kan Gelmesi", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kulaktan-kan-gelmesi.jpg", "date": "21.01.2024 07:19:53", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kulaktan kan gelmesi, tıp dilinde 'otoraji'olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Kulak oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Kulak kanaması, kulak zarında oluşan hasar ve iltihap nedeniyle oluşabilir. Ayrı zamanda kaza, kafaya alınan bir darbe, kulak tümörü ya da travmalar da kulak kanamasına yol açabilir. Kulaktan kan gelme belirtileri, kulak ağrısı, kulakta duyma kaybı ve hafif akıntı, kanama olarak sıralanabilir.

Kulaktan Kan Gelmesi Neden Olur?

Kulak Zarı Hasarı: Kulak kanamasında en sık karşılaşılan neden kulak zarında oluşan hasardır. Özellikle kulaktan kan gelmesi ile doktora başvurulduğunda kulağın yabancı bir cisim ile karıştırıldığı saptanmıştır. Bu durum çocuklarda daha sık görülen bir durumdur. Yetişkinlerde ise kulak zarı hasarı genellikle orta kulak iltihabı neticesinde meydana gelir. Orta kulak iltihabında kulak akıntısı ile kan görülme riski yüksektir.

Kulak zarında hasar oluşma nedenlerinden biri de ani basınç değişikliğidir. Örneğin uçağa binildiğinde hava basıncı nedeniyle yaşanan ani değişim kulak zarında hasara yol açabilir. Bu durumda çok sık olmasa da kulaktan kan gelebilir.

Kulak İltihabı: Kulakta meydana gelebilecek üç farklı iltihap kulaktan kan gelmesine yol açabilir.

Dış Kulak İltihabı: Dış kulakta iltihap, neme sürekli maruz kalan kulakta bakteri enfeksiyonu sonucu oluşur. Sık aralıklarla duş alan ya da yüzücülerde görülen bir enfeksiyon türüdür ve kulak kanamasına neden olabilir.

Orta Kulak İltihabı: Kulakta bakteri ya da virüs nedeniyle oluşan iltihap türüdür. Daha çok kış aylarında ortaya çıkar. Genellikle kendiliğinden geçebilen bir iltihap türü olsa da şiddetli ağrıya yol açabilir. Ayrıca yaşanan ağrı kulak zarına baskı uygulayarak kulak kanamasına yol açabilir.

Mastoid Kemik İltihabı: Mastoid kemik, kafatasının iç kulağa birleştiği yerde bulunan bir kemik türüdür. Mastoid kemikte meydana gelen iltihabın en yaygın nedeni tedavisi ihmal edilmiş orta kulak iltihabıdır. Çok sık olmasa da kulaktan kan gelmesi mastoid kemiğin iltihaplanmasından kaynaklanabilir. Ayrıca duyma kaybı, menenjit ve yüz felci gibi başka şikâyetlere de neden olabilen bir iltihap türüdür.

Kafa Travması: Kafa travmaları kulaktan kan gelmesine neden olan en yaygın sebepler arasındadır. Kafatasında bulunan temporal kemikte yaşanan kırık ya da yaralanma nedeniyle kulak kanaması oluşabilir. Yine beyin dokusunda meydana gelen hasar kulak kanaması gibi belirtiler verebilir. Kafaya alınan darbe yine beyin dokusuna zarar vererek kulak kanamasına yol açabilir.

Kulaktan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak kanaması orta ya da dış kulak iltihabı nedeniyle oluşmuşsa kendiliğinden geçebilir. Eğer kendiliğinden geçmemişse antibiyotik tedavisi ve damla reçete edilir. Ağrı ve ateşi kontrol altına almak için ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Enfeksiyon nedeniyle kanama oluşan kulağa sıcak kompres uygulamak fayda sağlar. Ayrıca kulağın mutlaka temiz tutulması, su kaçırılmaması gerekir.

Kulak kanaması mastoid kemik iltihabı nedeniyle oluşmuşsa, durum hayati risk taşır. Eğer tanı bu yönde yapılmışsa hastanın hastane ortamında tedavi edilmesi gerekir. Hastaya damar yolu ile antibiyotik verilerek tedavi edilmeye çalışılır. Bazı vakalarda cerrahi girişim ile mastoid kemikte oluşan iltihabın alınması gerekebilir.

Kulak Kanamasına Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Kulak kanaması hafif seyrediyorsa kulağın temiz bir bez parçası ile temizlenmesi gerekir. Hasta bu durum karşısında korkmuşsa sakinleşmesini sağlamak önemlidir. Eğer kanama şiddetli ise kulak tıkanmasına izin verilmeden kulağın kapatılması gerekir. Bir bez yardımı ile kulak kapatıldıktan sonra hastanın bilinci açıksa hasta sırt üstü yatırılır. Eğer hastanın bilinci açık değilse kanama oluşan kulağın üzerine doğru yatırılır.
" } ] }