{ "title": "Kanın Vücutta Dolaşımını Sağlayan Yapı ve Organlar", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kanin-vucutta-dolasimini-saglayan-yapı-ve-organlar.jpg", "date": "23.01.2024 03:53:06", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organlar, dışarıdan edinilen besin ve oksijen kan, damar ve kalp ile tüm vücuda taşınır. Oksijen ile tüketilen besinlerden arta olan atık madde ve karbondioksit boşaltım uzuvlarına gönderilir. Bunun için boşaltım ismi verilmektedir. Transfer sıvısı meydana gelen kan damarlar içerisinde kalbe gider ve kalpte pompalandıktan ardından tüm vücuda dağılır.

Damarlar kanın bulundukları yerdir. Kanda ise dışarıdan edinilen besin ve oksijen yer almaktadır. Bunların tüm beden içerisinde dağılması amaçlı kan kalbe gider ve kalpte pompalanarak vücuda tekrardan gönderilir. Atık meydana gelen madde ve karbondioksit ise anüs ve ağız yöntemiyle auta atılır.

Kanın bedende dolaşımını imkânı sunan mimari ve organlar konusu Kanın bedende dolaşımını imkânı sunan mimari ve organlar nelerdir kısacası, kan insan bedeni amaçlı yaşamsal bir önem taşımaktadır ve kanın oluşumunda dolaşım sistemi organları vazife yapmaktadır. Kanın dolaşımını imkânı sunan mimari ve organlar şunlardır:

Dolaşım Sistemi Organları: Kan, damar, kalptir. Yaşayabilmek amaçlı besin ve oksijene gereksinim vardır. Besin ve oksijeni vücuda kan taşır. Kanın bedende dolaşımını imkânı sunan uzuv kalptir. Kanın vücudun her tarafına taşınması kan damarlarıyla sağlanır.

Kanın Bedende Dolaşımını İmkânı Sunan Mimari ve Organlar

Kalp: Göğüs kafesinin içerisinde akciğerler aracılığıyla kollanan organdır. Her kişinin kalbi tahmini yumruğu kadardır. Görevi temiz kanaat vücuda pompalamaktır. Kirli kanaat ise temizlenmesi amaçlı akciğere yol. Kalbin en mühim özelliği durmadan çalışabilmesidir. Kalp hiçbir zaman adele yorgunluğu çekmeyen özel kaslardan oluşmuştur.

Kan Damarları: Kalpten çıkan damarlar beden içerisinde minik dallara ayrılır. Kan damarlarının misyonu temiz kanaat vücudun her tarafına taşımak, kirli kanaat alarak kalbe taşımaktır. Damarlarımız yalnızca kanın aktığı yer.

Olmayıp, bununla birlikte organlarımızdaki madde alışverişinin gerçekleştiği yerlerdir. Fotoğraflarda gösterilen mavi rengarenk damar kirli kanaat, kırmızı rengarenk damar temiz kanaat anlam eder. Bedende yer alan damarların bazıları dik.

Oranda oksijen taşırken; bazıları dik miktarda karbondioksit içerir kan aştır. Dik miktarda oksijen içerir kanın rengi parlak kırmızı, dik miktarda karbondioksit içerir kanın rengi ise koyu kırmızıdır.

Kan
İnsanda Kan Dolaşımının Sağlığı: Kan dolaşımının sıhhatini negatif istikamette etki eden en mühim etkenler sigara ve havada meydana gelen kirliliğidir. Alkol/içki damarların esnekliğini bozup, kan dolaşımını yavaşlatır. Bedendeki inflamasyonlar (Kulak, bademcik) kalp kapakçığının bozulmasına yöntem açar. Sarılık, lösemi (Kan kanseri), anemi (Anemi), hemofili (Kan pıhtılaşmaması) birer kan sağlık sorunudur. HİV virüsü kan hastalıklarından bir tanesi meydana gelen AIDS hastalığını meydana çıkardığından kan alışverişinde dikkat edilmelidir. Kalbin sol tarafında temiz, sağ tarafında kirli kan yer alır. Kan dolaşımının gerçekleşebilmesi amaçlı birçok kez soluduğumuz oksijene gereği vardır. Oksijenin alınmasıyla kalbin kanaat pompalaması gerçekleşir. Pompalanan kan vücudun her mahalline yayılmak üzere harekete geçer. Bu dolaşım şeklinin maksadı kirli kanaat oksijen istikametiyle zenginleştirmek başka bir deyişle kanaat temizlemektir. İzlediği yöntem sağ karıncıkta başlayıp sol kulakçıkta biter. Sağ karıncıktaki kirli kan akciğer atar damarıyla akciğerlere götürülüp orada temizlenir. Temizlenen kanın akciğer toplar damarıyla kalbin sol kulakçığına getirilmesine minik kan dolaşımı denir. Kocaman kan dolaşımının maksadı oksijence zengin kanaat başka bir deyişle temiz kanaat vücuda dağıtmak ve atık tüm maddeleri vücuttan toplamaktır.

" } ] }