{ "title": "Kandaki Üre", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kandaki-ure.jpg", "date": "20.01.2024 05:28:00", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Kandaki üre çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilir. Kandaki üre normalin üzerinde olması halidir. Kanda üre çok yükseldiğinde tendon reflekslerinde canlılık olur. Kas çekilmeleri, sinir kas sisteminin aşırı uyarılma belirtileri görülür ve iyonize kalsiyumunun azalması ortaya çıkıyor. İnsanların vücudunda su ve tuz kaybı olduğu zaman kandaki üre yükselir. Kandaki üre böbrek yetmezliği olanlarda da ortaya çıkıyor. Kandaki üre çok yükseldiği zamanlarda olumsuz durumlar ortaya çıkıyor. Yani kandaki üre yüksekliği ileri devrelerde şuurda bulanıklık ve koma halide görülebilir. Kandaki üre olduğu zamanlar sinir sistemi, mide-bağırsak ve kalp damar sistemleri yönünden çeşitli belirtiler olur ve üre birikimi asidoz ortaya çıkabilir. Böbrek, vücudun asit - baz dengesini sağlıyor. Protein metabolizmasının son ürünlerini atmakla görevlidir. İnsanlarda böbrek yetmezliği olduğunda azot metabolizmasının son ürünleri artar. İdrarla atılması gereken azot metabolizması son ürünleri ise üre ürik asit ve kreatinindir. Böbrek yetmezliğinde üre değeri yükselir. Kandaki ürenin belirtileri olarak halsizlik ve kas zayıflığı görülür. Gündüzleri insanlar dalgın olur. Geceleri uyuyamaz. Bazı insanlarda saldırganlık ve bağırıp çağırmalar görülür. Bazı insanlarda da şuurda bulanıklık komaya dönebilir. Baş ağrısı yapar. Kas çekilmeleri sık görülür. Sürekli durmayan bir hıçkırık olur. Kandaki üre bazı insanlarda ağız kuruluğu ve yanma görülür. Dilleri paslıdır ve nefeslerinde koku olur.

Kanlarında üre olan insanlarda solunumu düzensiz olur. Zatürre sık görülür. Üre olanların derisi çoğunlukla soluk, kuru ve sarımsı kirli renkte olur. Kaşıntıları olur ve üremide zayıflama olur. Üre vücudumuzdan mutlaka atmamız gereken zararlı maddelerden biridir. Üre proteinli gıda kullanıldığında ve parçalanması sonucunda oluşuyor. Üre böbrekler tarafından süzülür ve idrarla vücuttan dışarı atılır. Üre kanda da olur vücutta da olur. Normalde vücutta 100 ml olur ve kanda 50 mg'dan daha az olması gerekiyor. Böbrekler üre maddesini vücuttan yeterince uzaklaştırmazsa kanda üre birikmeye başlıyor. Kandaki üre yükselirse vücutta toksin oluşturuyor ve çok fazla üre yükselirse hastaların yaşaması mümkün olmuyor. Ürenin insan vücuduna zararı çoktur.

Ürenin yükselmesinin nedeni böbreklerin süzmesiyle ilgilidir. İnsanda ileri derecede sıvı kaybı varsa böbrekler bu maddeyi eritebilmek için ve idrar halinde atmak için yeterli sıvı bulunmayacağından atılım azalır ve üre yükselir. İnsan vücudundaki kan yeşillik tüketerek yani maru, kıvırcık gibi sebzeler kanı temizlemeye yardımcı oluyor. İnsanlarda bazen doku ezilmeleri nedeniyle böbreğin süzme yeteneğini azaltıyor. Üre eretimi süzmenin üstünde oluyor ve o zaman kanda üre artışı oluyor. Böyle şekilde üre artışlarına prerenal yani böbrek öncesi nedenlerden oluşan üre yükselmesi deniliyor.

Kandaki üre için bitkisel tedavi nasıl yapılır?
" } ] }