{ "title": "Kanda Wbc Yüksekliği", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Kanda-Wbc-Yuksekligi-16.jpg", "date": "23.01.2024 04:30:27", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Kanda Wbc Yüksekliği: Beyaz kan hücrelerine verilen isim olan WBC, İngilizcede bulunan “white blood cell” teriminin kısaltmasıdır. Kanda var olan beyaz kan hücreleri yani akyuvarlar, enfeksiyon oluşumunda oldukça önemli rol oynamaktadırlar. Enfeksiyona neden olabilecek virüs, bakteri gibi zararlı mikroorganizmalara karşı savunma mekanizması görevi üstlenirler. Enfeksiyon oluşması durumunda ise kanda ölçümlenen değerlerden biri olan WBC(White blood cell) değeri yüksek çıkabilmektedir. Bunun sebebi; enfeksiyon durumunda vücudun daha çok lökosit üretmesidir.

Kandaki WBC Yüksekliği: Kanda var olan beyaz kan hücrelerinin sayısının ölçüldüğü test, WBC testi olarak bilinir. Yapılan bu test sayesinde lökosit sayısı belirlenerek, çeşitli rahatsızlıkların teşhisi yapılabilmektedir. WBC yani akyuvarlar sayısının normal değerlerinden fazla çıkması, WBC yüksekliği olarak ifade edilmektedir. Kandaki WBC yüksekliği çoğunlukla enfeksiyona bağlı bir durum olarak belirtilsede, altında yatan birçok sebep olabilir.

Kanda WBC Yüksekliği Neden Olur?

Enfeksiyonel Durum: Vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi, vücutta bulunan bakteri ve virüs gibi çeşitli zararlı mikroorganizmaların çoğalması durumunda mücadele etmek için daha fazla lökosit üretimini tetikler. Kemik iliği tarafından üretilen lenfositlerin miktarı, enfeksiyon durumunda artış gösterir. Kanda saptanan WBC değeri yüksekliği genellikle enfeksiyon rahatsızlıklarının işaretçisi olarak belirtilmektedir.

Psikolojik Etkenler: Aşırı stres veya endişe gibi yoğun psikolojik etkenlerin sonucunda kandaki WBC değerinde artış görülebilir. Stres durumu geçtikten sonra kanda bulunan lenfosit değerinin eski durumuna dönmesi beklenir.

Sigara İçmek: Sigara içmenin sağlık bakımından birçok zararı olduğu gibi lökosit değerlerinin artmasına da neden olmaktadır. Sigara içmekciğerlerde iltihaplanmayı tetiklemektedir. İltihaplanmanın tetiklenmesi durumunda ise kandaki WBC değerinin yükselmesine sebep olur.

Bağışıklık Sistemi Rahatsızlıkları: Vücudu hastalıklara ve zararlı mikroplara karşı korumakla yükümlü bağışıklık sisteminde oluşabilecek sorunlar veya rahatsızlıklar, WBC değeri yüksekliğine sebep olabilmektedir. Crohn hastalığı veya doğuştan olan bazı bağışıklık sistemi hastalıklarında kanda WBC yüksekliği sonucuna sık olarak rastlanmaktadır. Bu rahatsızlıklar söz konusu ise düzenli doktor kontrolü gerekli görülebilir.

Kanda WBC Yüksekliği Nasıl Geçer? Kandaki WBC değeri yüksekliği çoğunlukla enfeksiyondan kaynaklanan bir durum olduğu için, genel çözüm antibiyotik kullanımı şeklindedir. Uzman doktorlar tarafından lökosit değerlerinin normale döndürülmesi için genellikle antibiyotik ile tedavi şekli tercih edilmektedir. Antibiyotik haricinde ise;
WBC (Lökosit) seviyesinin yüksek çıkması sonucunun altında yatan birçok sebep olabilir. Nedenin doğru olarak tespiti ve nedene yönelik tedavi yöntemi için bir an önce Uzman doktora gidilmesi önerilir.
" } ] }