{ "title": "Kanda Kreatin Yüksekliği Nedir", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Kanda-Kreatin-Yuksekligi-Nedir-87.jpg", "date": "21.01.2024 09:37:24", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kanda Kreatin Yüksekliği Nedir, Vücuttaki kaslar tarafından üretile atık maddeye kreatin adı verilmektedir. Keratin, böbrekler tarafından diğer atıklarla birlikte süzülerek idrar vasıtasıyla vücuttan atılmaktadır. Kanda kreatin düzeyi yükselmiş ve idrarda da normal ya da düşük düzeyde çıkıyor ise böbrek fonksiyonlarında bozukluk var demektir.

Kanda Kreatin Yüksekliği Nedir? Kreatin düzeyi kanda yükseldiği zaman bu durumdan kaslarda olumsuz olarak etkilenir. Böbrek fonksiyonları dışında da bazı durumlarda da kanda kreatin düzeyi yükselebilmektedir. Hormanal bozukluklar, romatiod artrit, kas hastalıkları, enfeksiyonlar, kemik kırıkları, yanık ve uzun süren açlık gibi durumlarda da kanda kreatin düzeyi artış göstermektedir. Kreatinin düzeyinin normalden düşük çıkmasının hiçbir klinik önemi yoktur.

Normal Kreatinin Değerleri: Genel olarak normal durumda insanlarda kreatin değerleri günden güne değişiklik göstermez. Kandaki Kreatin düzeylerinin normal değerleri erkek ve kadınlarda farklılık göstermektedir.
Kreatin Yüksekliği Belirtileri: Kreatin değerleri yüksek olan çoğu bireyin belirtileri görmediklerini ifade ederler. Bir kısım bireyde görülen belirtiler ise güçsüzlük, yorgunluk, mental bulanıklık, vücudun susuz kalması, nefes darlığı gibi durumlar görülmektedir.

Kreatin Yüksekliği Nedenleri: Vücuda çok fazla yüklenilen sportif aktiviteler, aşırı biçimde et tüketmek ve bazı ilaçlar kreatin değerlerini yükseltebilir. Bu durumlar geçicidir. Ancak idrar yolunun tıkanması, kas hastalıkları, böbreklerde oluşan fonksiyon bozuklukları, vücudun susuz kalması ve hamilelik sırasında görülen eklampsi ve preeklampsi gibi durumlar endişe vericidir. Mutlaka tedavi edilmelidirler.

Kreatin Yüksekliği Tedavisi: Yapılacak kan ve idrar testi neticesinde kreatin değerleri tespit edilmektedir. Kandaki kreatin değerleri tek başına bilgi vermez; altında yatan sebep mutlaka aranmalıdır. Testler dışında da röntgen ya da diğer görüntüleme yöntemleri de yapılabilmektedir. Ender olarak böbreklere biyopsi de yapılmaktadır. Kreatin değerlerinin yüksek olmasının genelde böbrek fonksiyonlarındaki bozukluktan kaynakladığı bilinmektedir. Bu nedenle önce böbrekler araştırılır. Burada sonuçlar normal çıkarsa diğer olabilecek nedenler araştırılır. Teşhis konulduktan sonra uygun tedavi yöntemi uygulanacaktır.
" } ] }