{ "title": "Kanda Kalsiyum Yüksekliği", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Kanda-Kalsiyum-Yuksekligi-85.jpg", "date": "23.01.2024 06:59:20", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Kanda kalsiyum yüksekliği, Kalsiyum esas olarak kemik ve iskelet sisteminde depo edilir, iskelet sistemimizde ise yaklaşık 1000 gram kadar kalsiyum bulunur. Kalsiyum vücudumuzdaki kanda belirli bir düzeyde tutulmasında iskelet sistemi, bağırsaklar, böbrekler, paratiroid hormonu ve ayrıca D vitamininin oldukça büyük rolü vardır. Normal yetişkin bir kişide günlük alınan kalsiyum miktarı bir gram kadardır ve böbreklerden her gün geçen kalsiyum miktarı ise 10 gram civarındadır, bunun yaklaşık 100 ile 300 miligram kadarı idrar yolu ile vücuttan atılır. Paratiroid bezinin salgıladığı paratiroid hormonu kandaki kalsiyum düzeyine uygun olarak salgılanır. Kanda bulunan kalsiyum miktarının düşmesi halinde paratiroid hormonu salgılanır, bu hormon kemik ve böbreklere direk olarak, bağırsaklara da dolaylı yoldan etki ederek kandaki kalsiyum miktarını yükseltir, kanda kalsiyum miktarının yüksek olması halinde ise paratiroid hormonu salgısı azalır ve kandaki kalsiyum miktarı yükseltilerek belirli bir düzeyde durması sağlanır.

Kanda kalsiyum yüksekliği neden olur?

Kanda kalsiyum miktarının yüksekliğinin başlıca nedenleri arasında, paratiroid hormonu yüksekliği ve kanserler yaklaşık yüzde sekseni oluşturmaktadır. Bu nedenleri sıralayacak olursak.
Kanda kalsiyum yüksekliğinin başlıca nedeni, paratiroid bezinin fazla miktarda paratiroid hormonu salgılaması sonucu ortaya çıkan paratiroid hormon yüksekliğine bağlı nedenlerdir ve daha çok 50 yaş ve üstü yaşlarda görülür. Paratiroid hormonunun fazla salgılanmasının nedeni ise paratiroid bezinde oluşan bazı tümör oluşumlarıdır. Nadiren de olsa paratiroid kanseri, paratiroid salgısının artması neticesinde kandaki kalsiyum miktarının artmasına neden olabilmektedir. Kandaki kalsiyum miktarının artması sonucu ortaya çıkan belirtiler ise yorgunluk ve bitkinlik hissi, eklem ağrıları, iştahsızlık, depresyon ve konsantrasyon azalması olarak kendini gösterir.

Kanda kalsiyum yüksekliği tedavisi nasıl yapılır?

Kalsiyum yüksekliğinin hafif seyretmesi böbrekleri etkilerken, aşırı kalsiyum yüksekliği ise hayati sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Hafif seyreden kalsiyum yüksekliği yaşayan hastalara bol su içmeleri ve hareket önerilirken, kalsiyum yüksekliğine sebep olabilecek ilaçlar değiştirilir. Kanda kalsiyum miktarı yüksek seyreden hastalara ise paratiroid bezi ameliyatı yapılır, bu ameliyatla boyun bölgesi açılarak dört tane olan paratiroid bezinden üçü çıkarılır eğer varsa tümör çıkarılır kalan paratiroid bezinin de yarısı alınır. Bu ameliyat kanda kalsiyum oranı 24 saatlik sürede idrar yolu ile kalsiyum atımı 400 miligramdan fazla ise 50 yaş altı hastalara da ameliyat uygulanabilir.
" } ] }