{ "title": "Kanda Hgb Yüksekliği", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Kanda-Hgb-Yuksekligi-53.gif", "date": "19.01.2024 06:41:49", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kanda Hgb Yüksekliği, Hgb yani hemoglobin insan vücudunda kırmızı kan hücrelerine oksijen taşıyan proteinler olarak bilinir. Hemoglobin vücudumuzda alyuvarlarda bulunan proteinlerdir ve hemoglobin (Hgb) görevi dokulara oksijen taşımak ve dokulardan almış olduğu karbondioksit ide solunum organlarına taşımakla görevlidir. Kanda hemoglobin yüksekliği çeşitli nedenleri bulunur fakat bazı kişilerde bu durum genetik de olabilir. Erkeklerde hemoglobin düzey kadınlara göre daha yüksektir. Kanda görülen hemoglobin yüksekliği aşırı düzeyde ise bu gibi durumda kişinin yapacağı en doğru iş hemen kan vermesi olacaktır. Kan vererek kanda bulunan Hgb yüksekliği bir nebzede olsa düşürülebilir. Kan hücrelerine oksijen taşıyan bu proteinler yani hemoglobinler kan içerisinde normal düzeyde bulunması gerekirken çeşitli nedenlerden dolayı yükselmesine kanda Hgb hemoglobin yükselmesi nedir. Kırmızı kanda bulunan hücrelere oksijen taşıyan Hgb proteinin erişkin erkeklerde 17,5 oranında olurken erişkin kadınlarda bu oran 15,5 görülmektedir. Hgb yüksekliği kırmızı kan da yapılan tam kan sayımı olarak bilinen test sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kanda Hgb oranı çocuklarda, yeni doğan bebeklerde, erkek ve kadında, hamilelerde yani kısacası her yaş grubunda değişik sayılarda görülür.

Kanda Hgb Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Kanda Hgb hemoglobin yüksekliğine yapılan tam kan testleri ile tanı konulurken. Bunun dışında hastada birtakım belirtiler olarak görülür, bu belirtiler arasında; Nefes darlığı, yüksek ateş, halsizlik, baş dönmesi, bacaklarda gereksiz şişmeler, eklem kemiklerinde ağrı, zihinde bulanıklık, işlev bozuklukları, güçsüzlük, halsizlik, parmak uçlarında ve tırnaklarda özellikle dudaklarda morarma, vücutta kaşıntı, vücudun bazı bölgelerinde his kayıtları, geçici görme bozuklukları, ciltte çok çabuk morarmalar ve ciltte şişmeler kanda hemoglobin yüksekliğinin en belirgin belirtileri arasındadır.

Kanda Hgb Yüksekliği Neden Olur?

Kanda Hgb (Hemoglobin) yüksekliğinin en önemli nedenleri arasında; Akciğer hastalıkları, vücudun herhangi bir organında tümör bulunması, uyku apnesi, sigara kullanımı, yüksek yerlerde bulunma, vücudun susuz kalması, özellikle sporcuların kullanmış olduğu güç artırıcı ilaçlar, aşırı efor sarfedilen hareketler, doğuştan kalp hastalığı, karaciğer kanseri, kalp yetmezliği, böbrek kanseri, bunlara bağlı çeşitli olarak kalp ve akciğer hastalıkları, diyabet hastalığı, kemik iliğinde bozukluk olması, kan pıhtılaşması, kullanılan ilaçların yan etkileri, bağırsaklarda yaşanan tıkanıklık, fazla miktarda D vitamini alınmasıdır.

Kanda Hgb Yüksekliği Nasıl Düşürülür

Kanda Hgb hemoglobin yüksekliğinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna gidilerek Uzman bir doktora görünmek. Kanda Hgb yüksekliğinin düşürülmesinin yollarını aramak en doğrusudur. Bunun yanı sıra hastanın özellikle sigarayı bırakması, kesinlikle susuz kalmaması, yüksek rakamlı bölgelerde yaşamaması ve acilen kan vermesi yükselen Hgb oranının düşmesine yardımcı olacaktır.
" } ] }