{ "title": "Kanda Hct (Hematokrit) Düşüklüğü", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Kanda-Hct-Dusuklugu-93.jpg", "date": "20.01.2024 08:57:00", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kanda HCT Düşüklüğü, Hematokrit HCT insan vücudunda bulunan kırmızı kan hücrelerindeki hacim değerlerini gösteren değerdir. Kanda bulunan bu hücrelerin asıl görevi vücuda oksijen taşımaktır. Kandaki HCT değerlerin düşük mü yoksa yüksek mi olduğunu anlamak için birtakım testlerle mümkün olduğu bilinmektedir. Kanda bulunan HCT hücrelerinin değerleri kişinin cinsiyeti, yaşı, gebelik durumuna göre değişkenlik gösterdiği bilinmektedir. Yapılan testler sonucunda HCT yani kırmızı kandaki hücrelerin normal değeri 1 yaşındaki bebeklerde %29-41 arasında olmaktadır. Bu durum yeni doğan bebeklerde %55-68 arasında olur. Yetişkin erkekler ile yetişkin kadınlar arasındaki HCT değeri değişkenlik gösterir. Örneğin yetişkin bir erkekte %42-54 arasında olan kırmızı kan hücreleri yetişkin kadınlarda ise %38-46 arasında olmaktadır. Bu değerler kullanılan cihazlara göre %7 oranında değişkenlik gösterebilir. Kanda HCT düşüklüğü ne anlama gelmektedir. HCT yani kırmızı kandaki bulunan hücrelerin her yaş grubuna göre çocuk yetişkin erkek ve kadın ayrımı yapılarak belirtilen seviyelerde bulunan değerlerin altına düşmesi sonucu oluşan durumdur. Bu duruma tıp dilinde anemi yani kansızlık da denilmektedir. Özet olarak HCT düşüklüğü kansızlık olarak bilinmektedir.

Kanda HCT düşüklüğü neden olur?

Kanda HCT düşüklüğü söylediğimiz gibi kırmızı kan içerisinde bulunan kan hücrelerinin normal değerlerinden az çıkmasıdır. Peki HCT düşüklüğü nedenleri arasında anemi, dalak büyümesi, darbe, kolon kanseri, ülser, yara oluşumu, iç kanamalar, dış kanamalar, derin kesikler, B12 vitamini eksikliği, gıda yetersizliği, demir eksikliği, böbrek yetmezliği, kemoterapi, mineral eksikliği, aşırı alkol tüketimi, kanser, kemik iliği baskılanması ve kansere bağlı olarak alyuvar üretiminin yavaşlaması gibi nedenler Htc yani hematokrit düşüklüğüne neden olan sebeplerdir.

Kanda HCT düşüklüğünün insanda belirtileri nelerdir?

Htc düşüklüğünde, nefes darlığı, aşırı şekilde saç kayıpları, kişinin görünümünün solgun olması, kişinin çok çabuk yorulması ve bitkinlik gibi belirtiler görülebilir.

Kanda Htc düşüklüğü tedavisi 

Beslenme; Htc düşüklüğün tedavisinde beslenme uygun besinler tüketilerek yapılan tedavidir. Örneğin Htc düşüklüğü yaşayan hastanın yumurta, süt, Et ve Balık, yoğurt, bamya, bezelye, yeşil yapraklı sebzeler tüketmesi tedavi için son derece önemlidir.

Besin takviyeleri; Htc düşüklüğünün tedavisi folik asit takviyesi ve özellikle B12 vitamini kullanılması uygun olacaktır.

Kan nakli; Kan nakli özellikle Htc düşüklüğünün çok ilerlemiş hastalık durumunda kan nakli yapılarak kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin yükseltilmesi için uygulanan durumdur.

Egzersiz; Egzersiz yani spor yapmak düzenli olarak vücutta bulunan alyuvarların daha fazla üretilmesine neden olacağı için sonuçla kan dolaşımı da daha düzgün hale gelecektir. Bütün bunların uygulanması Htc düşüklüğün tedavisi için gereklidir.
" } ] }