{ "title": "Kanda Demir (Uibc) Yüksekliği", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Kanda-Demir-Yuksekligi-47.jpg", "date": "19.01.2024 03:52:00", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kanda Demir Yüksekliği, diğer adı ile (Uibc) Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için demir çok önemli bir elementtir. Ancak vücuttaki demir fazlalığı demirin çeşitli dokularda birikmesine neden olup, birtakım sağlık sıkıntılarına yol açar. Kandaki demir yüksekliği, çok fazla demir hapı almaktan, demir açısından zengin besinleri çokça tüketmekten, vücudun besinlerden çok fazla demir absorbe etmesinden, vücuttaki iltihaplı durumlardan ve çeşitli genetik sorunlardan dolayı oluşur.

Kanda demir yüksekliği nedir?

Tıp dilinde demir yüksekliğine hemokromatoz denir. Kanda demir yüksekliği, uzun vadede kanser riskine neden olmaktadır. Demir yüksekliği özellikle erkekler ve menopoz sonrası dönemde olan kadınlar için daha risklidir. Yaşlı insanlarda yüksek miktarda demir kanser, şeker hastalığı ve kronik kalp sorunlarıyla yakından ilişkilidir. Kanda demir yüksekliği, vücutta oksitlenme yaparak hücrelerin erken yaşlanmasına damar sertliğine ve vücutta yağlanmaya neden olur. Bir kan testi ile vücudunuzdaki demir oranını öğrenebilirsiniz. Kanda demir yüksekliği nasıl ki demir azlığında birtakım sıkıntılara yol açıyorsa, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı, mide bulantısı, baş ağrısı, kusma, siroz ve kalp kasında sorunlara yol açar. Ayrıca karaciğerde demir birikmesine ve kısırlığa da neden olabilmektedir.

Kanda demir yüksekliğinin belirtileri nelerdir?

Genişlemiş ve ağrılı karaciğer, karaciğerde büyüme, düzensiz kalp atışları, libidoda düşüş, yorgunluk, halsizlik, kaslarda zayıflık, cilt renginde bronz veya gri renklenme şeklinde bozukluk, saçlarda cansızlık, karın ağrısı, şiddetli ağrılar, ruh hali değişiklikleri, sinirlilik ve kilo kaybıdır. Bu gibi durumlarda doktora başvurulduğunda sizden tıbbi aile geçmişi kaydı istenir. Kan testide istenir ve transferin doygunluğu 45'ten büyük ve eşitse durum anormal kabul edilir. Kandaki demir yüksekliğini tespit etmek için serum feritin testide istenir. Kadında 200mg/L ve üzeri erkekte ise 300mg/L üzeri anormal kabul edilmektedir.

Kanda demir yüksekliği tedavisi nasıl yapılır?

Kandaki demir yüksekliği için flebotomi adı verilen tedavide hastadan periyodik bir şekilde serum feritin düzeyine bağlı olarak 1-2 haftada bir yarım litre olmak üzere kan alınır, vücuttaki feritin seviyesini izlemek için kan testi yapılır. Bu hastanın durumunu belirler.

Kişi kendisi de beslenme programı takip ederek kandaki demir yüksekliğini kontrol altında tutmaya çalışır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişi demir içeren gıdaları tüketmeden normal beslenebilir. C vitamini emilimine yardımcı olduğundan C vitamini içeren yiyeceklerden de uzak durulmalıdır. Demir seviyesi yüksek hastalar çiğ deniz ürünü yemekten kaçınmalıdır.
" } ] }