{ "title": "Kan Yoluyla Bulaşan Hastalıklar", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-yoluyla-bulasan-hastalar.jpg", "date": "21.01.2024 21:37:15", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kan yoluyla bulaşan hastalıklar, hepatit B (Sarılık) karaciğer hastalığıdır ve karaciğerdeki hücrelerin iltihaplanmasına sebep olmaktadır. Özellikle hepatit B hastalığını ortaya çıkaran etkenler, kişinin alkol kullanması, virüsler, ilaçlar ve plastik sanayisin de kullanılan maddelerde sebep olabilmektedir. Hepatit B hastalığı kişiden bir başkasına fekal ve oral yol ile bulaşmaz. Çoğunlukla yaptırılan dövmeler, akupunktur tedavisi, aynı enjektörün birden fazla kişide kullanımı, kişisel bakım ürünlerinin birkaç kişi ile paylaşımı, kan alımı ve kan ürünlerinin tranfüz edilmesi, gebelikte anneden plasenta yolu ile bebeğe geçişi, cerrahi müdahalede kullanılan aletlerin iyi sterilize olmaması, hiçbir yol ile korunmadan cinsel birlikteliğin olması bu hastalığın vücuda kolaylıkla girerek ilerlemesine neden olmaktadır.

Hepatit C hastalığı, hcv virüsünün sebep olması ile ortaya çıkan karaciğer hastalığıdır. Çoğunlukla kişinin karaciğerin de iltihaplanmaya sebep olmaktadır. Hepatit C genellikle enfekte olan hastaların %85'in de kronik olarak enfeksiyonlara sebep olurken, pek çok kişide bu durum hiçbir enfeksiyon belirtisi göstermez. Ayrıca bu enfeksiyon durumu bazı kişilerde karaciğerdeki hücrelere hasar vererek siroza neden olurlar. Dünyadaki yaşayan 170 milyon insanda bu virüs mevcut olmaktadır. Hatta 20 sene boyunca hiçbir belirti vermez ve bunun için bu hastalık öğrenildiği zaman çoğunlukla müdahaleye geç kalınmaktadır. Özellikle bu hastalık kan yolu ile cinsel yol ile ve gebelik dönemin de anneye bağlı plasenta yoluyla bebeğe kolaylıkla geçmektedir.

Frengi hastalığı, bu hastalık treponemapollidum ismindeki bakterinin sebep olması ile kişiden kişiye cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Eğer hastalık geç fark edilir ve tedavi sürecini geçirir ise bu bakteri bütün vücuda yayılarak birden fazla organın işlevini yitirmesine sebep olabilmektedir. Frengi hastalığı kişiye kan yolu, ağız yolu, penis ya da vajina yoluyla kolaylıkla bulaşabilmektedir. Vücutta 10 ile 90 gün içerisinde belirtileri ortaya çıkar vücutta sert ve açık yaralar oluşur, mikrop özellikle kan yolu ile kişinin bütün vücuduna kolaylıkla yayılabilir. Gebelik döneminde frengi hastalığı bebeğe bulaşabilir. Riski çok yüksektir ve çoğunlukla erken bebek ölümlerine ya da ölü doğumlara neden olmaktadır.

Aıds hastalığı, vücuda (Hıv) mikrobu ile bulaşan bir hastalıktır. Özellikle vücudun bağışıklık sistemini çökerterek bu mikroplar ile mücadele etmesine engel olurlar. Kişinin vücudunun direncinin azalması ile vücuda girebilen her mikroptan dolayı kolaylıkla hastalığa yakalanabilirler. Eğer kişide pamukçuk, mantar hastalıkları ya da tüberkiloz hastalıklarından birkaçı mevcut ise AIDS hastalığından şüphelenilebilir. AIDS hastalığı çoğunlukla kan naklinde teste tabi tutulmamış numunelerin vücuda alımı ile kolaylıkla bulaşabilmektedir. Ayrıca tedbir alınmayarak cinsel birliktelikle de bu hastalık kişiden kişiye kolayca bulaşabilmektedir.
" } ] }