{ "title": "Kan Yapıcı Besinler", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-yapici-besinler.jpg", "date": "19.01.2024 04:18:53", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kan yapıcı besinler, kansızlık olarak bilinen anemi hastalığı kanın yeteri kadar kırmızı kan hücresi içermemesi nedeniyle oluşur. Kırmızı kan hücreleri organlara yeterli kanın ulaşmasını sağlar. Kanla beraber taşınması gereken oksijen yetersizliği yorgunluk başta olmak üzere daha pek çok sıkıntıya yol açar. Kansızlık dünya genelinde kanla alakalı olarak gelişen hastalıkların başında gelir. Bazı durumlarda hamilelik, devamlı kan vermek ya da farklı hastalıklardan dolayı kansızlık yaşanabilir. Özellikle yorgunluk nedeniyle doktora başvurulduğunda yapılan tetkikler sonucu kansızlık tespit edilmişse bazı gıda takviyeleri reçete edilebilir. Ayrıca bu süreçte tedaviye destek amacıyla kan yapıcı besinlerden yardım alınabilir.

Kansızlık 4 farklı türde ortaya çıkar. Vücut yeteri kadar kan hücresi üretmediğinde, vücuttaki mevcut kan hücrelerinde azalma yaşandığında, demir minerali bakımından zayıf beslenme ve kronik hastalıklar nedeniyle kansızlık oluşabilir. Kansızlık kendini, halsizlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, dudaklarda morarma, ağız içi morarması, cilt renginde solgunluk, asabiyet, metabolizmada yavaşlama gibi şikâyetler ile kendini gösterir.

Demir Ağırlıklı Yiyecekler: Demir mineralinin kırmızı kan hücresi için hayati önemi vardır. Kırmızı et, kümes hayvanları, balık hemoglobin içeren hayvansal besinlerdir. Et harici besinlerde bulunan demir türü ise non-heme'dir. Et ürünleri tarafından vücuda alınan demirin %15-35'i vücut tarafından emilir. Et harici demir içeren besinlerin ise %2-20'si vücut tarafından emilir. Et harici demir C vitamini bakımından zengin gıdalarda bol miktarda bulunur. Bu besinler lahana, çilek, brokoli ve turunçgiller olarak sıralanabilir.

Kan Yapıcı Besinler
" } ] }