{ "title": "Kan Yapan Yiyecekler", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-yapan-yiyecekler.jpg", "date": "19.01.2024 14:59:22", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Kan yapan yiyecekler: Günümüzde dünya nüfusunun 3'te 1'ine yakını kansızlıkla karşı karşıya kalmasından yakınıyor elbette. Aslında kimin yüzü biraz solgun olsa hemen 'kansızlık mı olduğunu' sorarız. Kansızlık birçok insanın hoşlanmadığı ve yakınmış olduğu bir rahatsızlıktır. Kansızlık çekenler için son senelerde bitkisel çözümler öne çıkmıştır. Bahçelerde yetiştirilen sebzeler, doğada yetişen bazı şifalı bitkiler kansızlığa bire bir iyi geliyor. Özellikle saf polen, kansızlıkta vücuda mühim olan takviyelerde bulunuyor. Elbette sebzeleri de unutmamak lazım. Örnek olarak pırasa çiğ yenildiği taktirde kan yapıcı etkiye sahiptir.

Bazen kansızlık pek ciddiye alınmaz. Tek çözüm olarak da demir ilaçları görülür. Aslında oldukça önemsenmesi gerekir, çünkü bazı mühim hastalıkların habercisi de olabilir. Kansızlık, doku ve organlarımıza oksijen ve diğer maddeleri ulaştırmakla vazifeli, kırmızı hücrelerin yetersizliği olarak tarif edilir. Bu hücreler belli bir miktarın altına iner ise“kansızlık” başlamış olur. Bu azalma ile belli semptomlar da meydana çıkar. Bu hastalığı, eksik olan demirin alınmasıyla giderme fikri, bir uzmana gitmeden çözüme gidilmesi fikri problemi daha da ilerletir.

Kansızlıkla karşı karşıya kalan insanlarda belli belirtiler vardır. Örneğin çabuk yorulurlar, halsizdirler, nefes darlığı ve göğüs ağrısı çekerler. Öte taraftan mide ve bağırsak sistemi hastalıklarında ve kanserlerinde de demir eksikliği meydana çıkar. Bundan dolayı kansızlık çeken birinin işi basite almayıp kesinlikle bu tür tetkikleri de yaptırması şarttır. Sık ağrı kesici kullananlarda ya da kuralsız diyet yapanlarda da bu hastalık görülür. Bağırsak şikâyetlerinde de dikkat etmek gerekir. Çünkü, demir emilim bozukluğuna sebep olan bağırsak hastalıkları da demir eksikliğine ve kansızlığa sebep olabilmektedir.

Kansızlığın fiziksel belirtisi derinin ve dudakların, ağız boşluğu, göz kapaklarının iç yüzeyi belirgin seviyede solgundur. Kansızlık çeken insanlar çabuk yorulurlar, sinirlenmeye de yatkındırlar. Bir konuya odaklanmada zorlanırlar ve genelde uykusuzluk çekerler. Aşırı seviyedeki kansızlıklarda ise el ve ayaklarda karıncalanma biçiminde belirtisi olan sinirsel bozukluklar meydana gelebilir. Dünya nüfusunun yüzde 30'u bu rahatsızlıktan yakınıyor. Günümüzde ise kansızlığın tanısı yapılan bazı tetkiklerle kolayca ortaya çıkabiliyor.

Doktorlar bu konuda çözüm olarak iyi bir tedavinin beraberinde, doğal çözümlere de dikkat çekiyor. Alınan gıdalara da dikkat etmek gerektiğinin altını çiziyorlar. Fazla miktarda içilen çay, kahve, kola, sigara ve alkol tüketimi de kansızlığa neden olabilir. Örneğin gıdalarla birlikte içilen çay, besinlerdeki demir ve C vitamininin vücut tarafından emilemeden idrar ile atılmasına neden oluyor. Bu konuda doğrusu çayı yemekten yaklaşık olarak 1 saat sonra içmek daha yararlıdır ya da en azından zararsızdır. Sigara ve alkol ise vücudun kalsiyumu kullanma kabiliyetini azaltarak kemik erimesine neden olur. Sigaranın ayrıca kemik hücrelerine toksik etkisi olduğu da bilinen bir gerçektir.

Şunu kesinlikle unutmamak gerekir ki, kansızlığı bertaraf etmek için özellikle B12, C vitamini ve demir içeren gıdalar almak şarttır. Karaciğer, tüm kırmızı etler, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, yeşil sebzeler, domates, tere, roka, kuruyemiş ve süt ürünleri bu konuda vazgeçilmez gıdalardır. Demir, sebzelerin kabuğuna yakın yerlerde daha fazla bulunduğundan dolayı patates gibi sebzelerin kabuğu içinde pişirilmesi de önemli bir noktadır. Bu yöntem daha fazla demir alınmasını sağlar. Gıdaların haşlama suyunun atılmasının ise demir kaybına sebep olduğunu asla unutmamak lazım gelir. Mesela çok önemli bir gıda olan ıspanak haşlandıktan sonra suyu dökülür. Aslında deyim yerinde ise demirin yarısı dökülmüştür.

Kansızlıkta önemli bir doğal ürün olan saf arı poleninin kullanılması tavsiye edilir. İçeriğinde birçok vitamin, Özellikle B grubu vitaminler, mineraller ve aminoasit ihtiva ettiği için polen bu anlamda çok yararlı bir gıdadır. Ayrıca tahin, keten tohumu, arı sütü, balık yağı, soya sütü ve yulaf sütü de bu gıdalar arasındadır.
" } ] }