{ "title": "Kan Üre Azotu Yüksekliği", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Kan-Ure-Azotu-Yuksekligi-26.jpg", "date": "23.01.2024 04:13:21", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Kan Üre Azotu Yüksekliği, İnsan vücudu bir kâinattır. Öyle ki, vücudun yapısı gereği her saniye milyonlarca hücreyi yeniler. Aynı zamanda milyonlarca hücreyi de yaratır. Buna kendi kendini iyileştirme deniyor. Bu yüzden İnsanın karşılaştığı hastalık her ne olursa olsun, hastalığı kendi kendisini iyileştirmek için tasarlanmıştır. Dolayısıyla sağlıklı bir vücutta hiçbir hastalık barınamaz. Kan üre azotu yüksekliği yaşayan kişilerde karaciğerde oluşan üre değerlerinin 5-25 mg/dl olması gerekir. Aksi halde su ve tuz kaybı olduğu zaman kandaki üre azotu yüksekliği oluşur. Bu sebeple vücut birçok besin maddesi tarafından vitaminler ve madensel tuzlar ile beslenir. Bu maddeler besinler yoluyla vücuda girer ve azotun yanması durumunda meydana gelir. Bu sebeple ürenin vücutta birikmesi sonucunda her nefesle beraber çekilen oksijen kana karışır ve azot içeren bir maddeye dönüşür. Bu madde vücuttan atılmadığı zaman çekilen her nefesle beraber oksijen kana karışır. Böylece üre yüksekliği yaşayan kişilerde titreme, bacaklarda ve kollarda güç kaybı, bulantı, nefes darlığı, baş ağrısı ve dönmesi, iştahsızlık, kansızlık, geçmeyen hıçkırık ve vücudun bazı kısımlarında uyuşukluk görülebilir. Üre hastalığı tıp dilinde üremi olarak anılır. Bu sebeple üre hastalığını önlemek için sıklıkla su içilerek böbreklerin fazla olan üreyi atmasını sağlamak gerekiyor. Genelde daha az su içenlerde çok görülen bir hastalık türüdür. Çünkü üre böbrekler tarafından süzülerek idrar ile dışarıya atılır. Böbrekler insan vücudunda bulunan ürenin uzaklaşmasına yardım eder. Şayet böbrekte ürenin varlığı uzaklaştırılmaz ise kanda üreler birikmeye başlar ve insan vücudunda çok yoğun olarak toksin etkisi yaratır.

Kan Üre Azotu Değeri; insan vücudunda ihtiyacı olan kanda 25 mg ve vücutta 100 mg bulunmalıdır. Bazen, doku ezilmeleri nedeniyle böbreğin süzme yeteneği azalır ve kanda üre artışı olur. Bu yüzden böbrek hasarına sebep olabilecek birkaç neden olabilir. Böbreğe bağlı olarak yapısal bozukluklardan veya hastalıklardan da meydana gelebilir. Böbrekler vücutta asit-temel dengesini kurmakla görevlidir. Böbrekler yetersiz kaldığı anda azot metabolizmasını yıkıma uğratır ve ortaya çıkar. Bu şekilde üre artışına sebep olan böbrek öncesi nedenlerden dolayı oluşan üre azotu değerinin yüksekliği söz konusudur.

Kan Üre Azotu Yüksekliği Belirtileri; Ürenin artması halinde ilk belirtiler halsizlik ve kas zayıflığıdır. Ayrıca böbrek fonksiyon bozukluğunda, kalp yetmezliğinde, su ve tuz alımında, bağırsak kanamalarında, protein tüketiminde, stres anında, yanık durumlarında, ateş yüksekliğinde ve yapılan diyetlerde görülmektedir. Bazı durumlarda iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi belirtileri de olabiliyor. Bunlar hastanın solunumu, ileri dönemde düzensiz bir hal alır. Zatürre vakaları da en sık rastlanan komplikasyondur. Genellikle böyle şekilde deri soluk olur, kuru ve sarı renktedir. Yanı sıra vücutta kaşıntı ve zayıflama da olabilir.

Kan Üre Azotu Yükseliği Tedavisi; Buna yol açan hastalığın tedavisi, ancak yatak istirahati ile olur. İlaç tedavisi, yaygın belirtilerin azaltılması durumunda kullanılır. İlaç tedavisi gerçekte bir diyaliz tedavisidir. Kandaki üre ile zararlı maddelerin yükselmemesi için alınabilecek en iyi önlem, sıvı miktarını artırmak olacaktır. Bunun içinde bolca su içilmesi ile gerçekleşir. Aynı zamanda tuz alımı da sınırlanmalıdır. Azotlu yiyeceklerin tüketilmesine de ara vermek gerekir.
" } ] }