{ "title": "Kan Tutması", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-tutmasi.jpg", "date": "21.01.2024 12:04:07", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Kan tutması, kişinin kan gördüğü zaman fizyolojik ve ruhsal olarak kötüleşmesi olarak adlandırılır. Bu durum psikoloji alanında bir tür fobi olarak bilinir. Kan tutmasının etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bu fobinin ortaya çıktığı durum ile alakalı olarak yanında başka ortam, durum ya da belirli şeylere de fobi gelişebilir. Örneğin; kan tutması fobisi hastanede yaşanan bir olayla ortaya çıkmışsa, kişi bu fobinin yanı sıra hastane ortamına karşı da fobi tepkisi gösterebilir ve fiziken ve ruhen kendisini huzursuz hissedebilir. Bu durum kan tutması fobisinin etkisinin gerçekleştiği ortam ve diğer etkenlerle ilişkilendirilmesi olarak da ifade edilebilir.

Kan tutması olayı kişilere göre farklı şekillerde etki gösterir. Ancak sıklıkla kişinin kaslarının gerilmesi ve akabinde fenalaşması en sık karşılaşılan durumdur. Bunun yanı sıra ani tansiyon düşmesi, baş dönmesi, göz kararması sıklıkla ortaya çıkan durumlardır. Bunun yanı sıra kan tutması ile ilgili zihinde ilişkilendirilen iğne ve benzeri durumlarda benzer etkileri gösterebilmektedir. Bu gibi durumlar hissedildiğinde hemen bir yere oturup dinlenmek ve rahat nefes almak en doğru müdahaledir. Çünkü bu gibi durumlarda bilincini kaybedip düşme ve bayılma gibi durumlar ortaya çıkabileceğinden, kafayı bir yere vurma riskini engellemek gerekmektedir.

Kan tutması rahatsızlığı en kolay önlenebilir ve ortadan kaldırılabilir bir fobidir. Öyle ki sağlık sektöründe birçok kişi farkında olmadan bu fobiyle mesleklerine başlarlar ve zaman geçtikçe kanı sürekli görmekten ve o ortamda bulunmaktan dolayı bu fobiden bir süre sonra farkında olmadan kurtulabilirler. Bu nedenle kan tutması fobisini yenmek için en ideal çözüm bu durumla karşı karşıya kalmaktır. Psikolojik tedavi yöntemi olarak da kullanılan bu yöntem ile kişi fobisi ile yüzleşerek aslında asılsız bir korku içinde olduğunu görür ve fobiye neden olan psikolojik etki ortadan kalkar. Bu sayede de kan tutması rahatsızlığı ortadan kalkmış olur.
" } ] }