{ "title": "Kan Testi", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-testi.jpg", "date": "19.01.2024 10:43:27", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Kan Testi, Herhangi bir hastalıktan dolayı muayene olduktan sonra, doktor belirlenen tanıya yardımcı olması için, kan tahlili yapılmasını ister. Hastadan alınan kanın içindeki maddelerin bir tahlil laboratuvarında, oranlarının ve miktarlarının ölçülmesi işlemine kan tetkiki ya da kan tahlili denir.

Kan tahlilleri neden yapılır?

Kan tahlili yaptırmakta amaç, doktorun hasta hakkında düşündüğü bazı tanıları doğrulamasına yardımcı olmasıdır. Doktor, kan testlerini yalnız başına değil, yapmış olduğu fiziki muayene bulguları, idrar tahlilleri, görüntüleme teknikleri, gibi farklı parametrelerle birlikte değerlendirir. Kan tahlili sonuçları, yaşa göre değerlendirildiği gibi, kişinin cinsiyetine, kanın alınış saatine hatta mevsimlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Kan tahlili muayene edilen hastanın o anki durumu hakkında bilgi vereceği gibi, sağlıklı bir kişinin ileriki yaşantısında karşılaşabileceği bazı sağlık sorunları hakkında da fikirler verir. Böylece olası problemler ile ilgili önceden önlemler alınabilir. Fakat hasta görülmeden, muayene edilmeden sadece kan tahlili sonuçlarına göre hasta ile ilgili tanı, teşhis ve tedavi için kesin kararlar verilemez.

Doktor kan tahlillerini neye göre ister?

Doktor hastayı muayene ettikten sonra, muayene bulguları ile ilgili, tanıya yardımcı olabilecek testlerin yapılmasını ister. Bu testlere örnek verecek olarak.

Karaciğer rahatsızlıklarında; karaciğer fonksiyon testleri, hepatit tahlilleri, böbrek rahatsızlıklarında; üre, kreatinin, Kansere dair bulgularda; tümör belirteçlerinden CEA, CA-19.9, CA-15.3, CA-125, AFP, PSA, Kansızlık ya da enfeksiyon varlığında; kan sayımı (Hemogram), Pıhtılaşma problemlerinde; pıhtılaşma testleri (Ptz=protrombin zamanı, aptz, fibrinojen), Tiroit işlevlerinin değerlendirilmesinde T3, T4, TSH, Prostat büyümesinde PSA, Demir eksikliğinde ferritin, sarılıkta bilirubinler, hepatit tahlilleri istenebilir.

Genel anlamda kan tahlili olarak bilinen testler çok çeşitlidir. Kan tahlilinin içinde doktorun şüphelendiği tanılara uygun birden fazla test olabilir. Örneğin genel biyokimya tahlilinin içinde, kan şekeri, kolesterol, üre, trigliserit, karaciğer fonksiyon testleri gibi her biri değişik hastalıklar hakkında bilgi veren ve farklı metotlarla yapılan çeşitli testler bulunmaktadır. Örneğin kan sayımı tahlili ile, alyuvarlar, akyuvarlar, trombositler, hematokrit, hemoglobin gibi alt parametreler de bulunmaktadır. Bu yüzden farklı gurup testler için farklı tüplerle kan alınarak değişik yöntem ve cihazlar yardımıyla ölçüm yapılır.
" } ] }