{ "title": "Kan Sulandırıcı", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-sulandirisi.jpg", "date": "20.01.2024 22:27:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kan sulandırıcı, vücudumuzdaki bazı kimyasal reaksiyonlar sonucunda kan pıhtıları meydana gelir. Kan pıhtılarının oluşması için, K vitamini kesinlikle gereklidir. K vitamininin işlevini azaltmak ve dolayısıyla kan pıhtılaşmasına engel olmak için, kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır. Pıhtı oluşmasının takibi açısından, kanın pıhtılaşma süresini belirleyen protrombin zamanı testi yapılması gerekir. Tıbbi durumların bir kısmı kan pıhtılaşmasının kolaylaşmasını sağladığı gibi, aynı zamanda zorlaştırabilir. Bu pıhtılar kan dolaşımı sayesinde beyne ve kalbe ulaşarak kişi için ciddi bir risk oluşturabilir. Özellikle felç oluşması beyne kan pıhtısı gittiğinde yaşanmaktadır. Bu yüzden pıhtılaşma riski daha fazla olan kişilerde kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmalıdır. Kalp kapakçıkları değişen, akciğerde, bacaklarda ve kalp boşluklarında pıhtı tespit edilen, kalp atışları hızlı ve düzensiz olan kişilerde pıhtı oluşumu riski fazladır.

Kan sulandırıcı ilaçların içeriğinde warfarin bulunmaktadır. Bunlar genellikle coumadin olarak bilinir. Antikoagulan olan ilaç hem kandaki pıhtılaşmayı önler hem de K vitamini oluşmasına mâni olur. Ayrıca kişinin uygun bir diyet uygulayarak, aldığı K vitaminini dengede tutması da önemlidir. Ancak bu konuda Uzman bir doktorun desteği alınmalıdır. Pıhtılaşmayı belirli seviyede tutmak için, ilacın düzenli olarak her gün uygun dozda ve aynı saatte alınması gerekir. K vitamini alımını da dengelemek ya da diyette bu vitamini içeren besinleri almamakta uygun bir önlemdir. Fakat K vitamini alımında yapılacak önemli değişikler ilacın yararlarını etkiler. Bu nedenle hastaların K vitamini içeren besinleri ne kadar tükettiği değerlendirilmelidir. Tüketim miktarı mutlaka aynı seviyelerde olmalıdır. Yani haftada 1 gün K vitamini içeren ıspanak yeme alışkanlığı olan bir kişinin birden her gün ıspanak yememesi gerekir. Ayrıca kan sulandırıcı ilacın etkinliğini bazı antibiyotiklerde baskılayabilir. Bu nedenle doktorla bu konu değerlendirilmelidir. Bu gingseng, deniz yosunu, balık yağı gibi bitkisel destekler içinde geçerlidir.

Besinlerdeki K vitamininin dengeli alınması için
Kan sulandırıcı alanların dikkat etmesi gerekenler

Eğer alkollü içecekler günde 3 defadan fazla alınıyorsa, kan sulandırıcı ilacın etkisi artabilir. 3 defadan az alkol alınıyorsa, ilacın pıhtılaşma zamanına etkisi olmayabilir. Bu nedenle günlük alınan alkol oranı 300 cc bira ya da şarap kadar olmalıdır. Kan sulandırıcı kullananlar tedavi süresince diyetlerini aynı miktarda uygulamalıdır. Yani K vitaminini aynı düzeyde alınmalıdır. Tüketilen yağları sıvı yağlardan seçilmeli, K vitamini fazla olan soya yağı tüketilmemelidir. Avokado, soya filizi ve soya eti yenmemelidir. Salatalık, armut elma, kabak gibi besinler kabuksuz yenmelidir.
" } ] }