{ "title": "Kan Sulandırıcı İlaçlar", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-sulandirici-ilaclar.jpg", "date": "19.01.2024 08:19:50", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Kan Sulandırıcı İlaçlar: Sodyum pıhtılaşmayı engelleyen ilaçlara kan sulandırıcı ilaçlar denir. Bu ilaçlar ise pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesine mâni olur. Fakat daha önceden oluşmuş olan pıhtıları da eritmez. Kan damarları içerisinde istenmeyen kan pıhtılarının oluşumunu engellemede kullanılan ilaçlardır. Hali hazırda oluşmuş kan pıhtılarını stabilize etmekte ve böylelikle kopup kan dolaşımına karışmalarını engellemek için de kullanılmaktadır. Aksine olur ise kan dolaşımına geçen pıhtılar hayati bir organa giden damarı tıkayabilir. Antikoagülan ilaçlar oluşmuş olan kan pıhtılarını eritemez. Kan pıhtılarını vücutta bazı kimyasal reaksiyonlar sonucunda meydana gelir.

K vitamini vücutta pıhtı üretebilmesi için lüzumlu olan bir vitamindir. Kan sulandırıcı ilaçlar K vitaminin aktivitesini azaltmak suretiyle işlev görür, bu halde kanın pıhtılaşmasına mâni olmuş olur. Kanın pıhtılaşma süresini gösteren testi pıhtı oluşumunu takibi için oldukça önemlidir. Bazı tıbbi durumlar kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırabilir veya hızını artırabilir. Oluşabilecek pıhtılar kan yoluyla beyne veya kalbe kadar giderek tıkanıklığı meydana getireceği için ciddi sağlık problemleri meydana gelir. Mesela pıhtı beyine giderse inmeye neden olabilir. Kan sulandırıcı ilaçlar içeriğindeki etken Hopidogrel maddesi, kan hücrelerinin gruplanıp bir araya gelmesine engel olur. Damar sertliği tedavisinde, kalp krizi ve felç riski olan hastaların tedavisinde, periferik arter hastalığının tedavisinde ve karasız anjina hastalığında uygulanmaktadır.

Bu ilacı, kanama eğilimi olan hastalar, yakın zaman içerisinde mide, bağırsak kanaması geçirenler, oldukça kısa bir zaman önce ameliyat olanlar, kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, anevrizma bulgusu olan kişilerde de kullanılamaz. Kan sulandırıcı ilaçlar bazı ilaç grupları gibi bazı yan etkilere sebep olmaktadır. Bu yan etkiler genel olarak hafif düzeyde görülür ve kullanıcının yaşam kalitesinde olumsuz yönde etki yaratmaz. Ama bazı uygulamalarda, kullanıcının bünyesine bağlı olarak daha ciddi yan etkilerde görülebilmektedir. Kan sulandırıcı ilaçların hafif yan etkileri ise ishal, hazımsızlık, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma olayıdır. Kullanıcıların bir bölümü bu sırada mide yanması ya da mide ekşimesinden dolayı şikâyette bulunabilirler. Ayrıca cilt üzerinde kırmızı küçük noktalar da görülebilmekte, kullanıcı bu süreçte ise baş ağrısı olayı ile karşılaşabilmektedir. Bu yan tesirler doktorlar tarafından hafif olarak değerlendirildiği için bu aşamada ilaç tedavisinin bitirilmesi tavsiye edilemez.
" } ] }