{ "title": "Kan Şekeri", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-sekeri.jpg", "date": "21.01.2024 05:42:39", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "
Kan Şekeri, Şeker, (Karbonhidrat) doğada birçok bitki de bulunur, öyle ki devletler şekeri temel gıda kabul edip üretimi için çeşitli teşvikler programları oluşturmuşlardır ancak bilinçsiz tüketim, ekonomik kaygılar, insan vücudunun şekere olan ilgisi üreticilerin para kazanma iştahını artırmış bu durumu fırsata çevirmeyi bilmişlerdir. Tüketiciler olarak aşırı şeker tüketimi yapmamalı ve yiyeceklerimizde saf şeker kullanmaktan uzak durmalıyız. Aşırı ve bilinçsiz şeker tüketimi vücudumuzun kan değerlerini özellikle de kan şekeri değerini bozabilir, hayvansal ürünler, meyve, sebze, tahıl vb. Bitkiler yemek olarak tükettiğimizde içeriklerinde bulunan sakkaroz, fruktoz, galaktoz gibi şekerler vücudumuzun enerji üretmesi için karaciğere gönderilir, karaciğer tam bir jenaratör görevi görerek gelen bu ürünleri vücudumuzun kullanabileceği karbonhidratların en küçük yapı taşı olan glikoz şekerine dönüştürür, glikozun enerjiye dönüşmesi için pankreastan inisülün salgılanması gerekir, inisülün ile birleşen glikoz glikojene yani enerjiye dönüşür, vücudun ihtiyacına göre kullanılır ya da ihtiyaç yoksa yağ olarak karaciğerde depolanır ayrıca ankreasın çalışmaması inisülün salgılamasını durduracağından glikojen oluşumu gerçekleşmeyecek ve dışarıdan inisülün alınması gerekecektir. Sağlıklı bir bireyde açlık kan şekeri değerleri 70-100 mg/dl bu oranların altında ya da üstünde olduğunda şeker hastalığı ya da bir diğer adıyla diyabet hastasısınız demektir ve çeşitli sağlık problemleri başlar.

Kan şekeri düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenler
Kan şekerinin düşüklüğünün belirtileri nelerdir?
Kan şekerini normale döndürmek için
" } ] }