{ "title": "Kan Pulcukları", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-pulcuklari.jpg", "date": "21.01.2024 13:40:56", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Kan Pulcukları, Kanımızın çok önemli elemanlarıdır. Bu pucukların en büyük rolüyse kanamayı durdurmasıdır. Eğer pulcuk sayısı az ise bedenimizde bir ya da daha fazla yara alındığında düşme, kesilme gibi yaraların kapanması uzun zaman alır ya da kapanmaz. En ufak bir çarpmada dahi kanamaya yatkın olur. Trombosit fazla olduğu zamansa damarın içerisinde pıhtı oluşmasına sebep olmaktadır. Sağlıklı ve yetişkin olan bir insanda 150 bin ile 400 bin arasında trombosit hücresi bulunur. Trombosit'lerin yapımıysa kemik iliğinde megakaryosit diye adlandırılan büyük hücrelerin parçalanmaları sonucu meydana gelmektedir. Kan pucuklarının çoğalma görevini karaciğer kontrol eder. Trombosit'lerin kan içerisinde yaşamları 9 ile 10 gün arasındadır, bu süreyi dolduran pulcuklar, dalak tarafından parçalanarak ayrıştırılmaktadır. Dalağın zarar görmesi veya alınmış olması trombosit seviyesinde yükselmeye, dalağın performansının artması da trombosit yıkımının fazla olabilmesine neden olabilmektedir. Dalağın büyümesiyle trombosit düşmesinde genellikle hastalara splenektomi yani dalağın ameliyatla ile alınması uygulanmaktadır. Trombosit'in kandaki oranın 150 binin altında olması durumuyla ilgilidir. Kan sayımı yapıldığı zaman trombosit oranı düşük çıkar ise periferik yayma kullanılarak tanı konulmaktadır. Trombosit miktarı 100 binin altına düşmediği süre içeriside kanama riski bulunmamaktadır. Trombosit oranı 50 binin altına düştüğünde beraberinde büyük kanamalara yol açabilmektedir.

Trombosit Düşüklüğünün Sebepleri Nelerdir?

Kemik iliğinin anormallikleri en başta gelen sebeptir. Doğuştan gelen bir kemik iliği kan pulcuğu üretimi bozukluğu olabilmektedir. Trombosit yapımı yetersiz kalır böylelikle kan trombosit seviyesi düşük çıkabilmektedir. Kemoterapi, aplastik anemi, bazı enfeksiyonlar, radyoterapi sonrasında ya da meme kanseri, lösemi (En yaygın olan), akciğer tarafından baskılanmasına bağlı olarak da kan pulcuğu düşüklüğü görülebilmektedir. Trombositlere karşı oluşturulan antikorların trombositlere yapışmaları, dalak ve karaciğer yıkılmasına sebep olmaktadır. Dalağın normalden daha büyük olması trombosit yıkımlarının artmasına neden olmaktadır.

Trombositopenili hastalar aşırı omega 3 alımaktan ve aspirin alımından uzak durmalıdırlar. Aspirin ve omega 3 trombosit yapısını bozar ve kanamaya eğilimi arttırır. Trombosit'in Yüksek Çıkmasının Başlıca Sebepleri Nelerdir? (Trombositoz)

Trombosit'in yüksek çıkmasının nedeni, kandaki trombosit seviyesinin 600 binlere ulaştığı durumdur. Primer ve sekonder sebeplerden kaynaklanmaktadır. Sekonder trombositoz için tedavi gerekmemektedir aksine bunun altında yatan nedeni bulup düzeltmek ile problem çözülmektedir. Primer trombositozdaysa küçük dozlarla aspirin yardımıyla tedaviye başlanılmaktadır. Trombositlerin aşırı çoğalmasınıı engellemek için Kemoterapi ilaç verilmektedir. Her iki ilacın dozu ve kullanımı mutlaka doktorun kontrolü altında yapılmalıdır.

Trombosit'in Önemi

Patates soyarken kaza ile parmak kesildiğinde, parmağın kesildiği yerde kanama başlar. Damarlarımızda dolaşmakta olan trombositler hızlıca kesilen parmağınıza yığılma yapar. Daha fazla kan kaybetmemeniz için, yığılmanın olduğu yerde pıhtılaşma oluşturmak suretiyle kan akışını durdurmak gerekir daha sonra yara kendi kendini tedavi edecektir.

Trombosit oranı düşük olan kişilerde ciddi kanamalar çok risklidir. Kanda trombosit oranı düşük olduğundan pıhtılaşma geç olacak veya pıhtılaşma hiç gerçekleşemeyeceğinden dolayı kan kaybı gerçekleşebilmektedir. Vücudumuz için son derece önemli bir kan elementidir.

Kanser hastalığına yakalanmış hastalarda trombosit miktarı daha azdır. Az olmasının nedeni de Kemoterapi ilaçların iyi ve kötü hücreleri aynı anda yok ettiği için bağışıklık sistemleri de çöktüğünden Trombosit Kana çok ihtiyaç duyulur. Herhangi bir yaralanmada yara iyileşmez veya yaranın iyileşmesi uzun sürer.
" } ] }