{ "title": "Kan Pıhtılaşması Nedir", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-pihtilasmasi-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 00:52:15", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kan pıhtılaşması nedir, kanda pıhtı oluşumu ya da oluşan pıhtının çözünememesi olarak tanımlanabilir. Kan pıhtıları kan damarlarında bulunan duvarda meydana gelen kesik ya da çatlakları kapatabilme ve kanamayı durdurmak için oluşur. Kan damarlarında kan akımı ağır gerçekleştiğinde kan pıhtılaşması meydana gelir. Kan pıhtılaşması birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Oluşan kan pıhtılaşması kan akımını önleyebilir ya da kısıtlayabilir. Bu durumda vücutta bulunan organlar zarar görebilir. En önemlisi kan pıhtılaşması ölüme yol açabilir. Durum genetik yatkınlıktan oluşabileceği gibi kazanılmış nedenlerden dolayı oluşma riski daha yüksektir. Yani kan pıhtılaşmasını tetikleyen hastalıklar olabilir. Sigara kullanımı, fazla kilo, aşırı alkol tüketimi, uzun dönem yatmak kan pıhtılaşmasına neden olan etkenler arasında yer alır. Genetik yatkınlıktan dolayı meydana gelen kan pıhtılaşması kan pıhtılaşmasını çözünür hale getiren maddeler ile alakalı olarak ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda ise hem genetik hem de kazanılmış etkenler kan pıhtılaşmasına yol açabilir.

Kan Pıhtılaşması Neden Olur?

Kan pıhtılaşması kan damarlarında meydana gelen kesik ya da çatlakları kapatmak, aynı zamanda oluşan kanamayı durdurmak için oluşur. Kanama durduktan sonra vücut oluşan pıhtıyı parçalayarak dışarı atar. Bu süre zarfında;
Kan damarlarında bulunan hücre tabakası pıhtılaşmanın oluşmasını sağlayan yapı taşı görevi görür. Pıhtılaşma faktörleri ise bir protein çeşidi olan fibrin ağının oluşumuna yardımcı olur ve trombositler, kan pıhtısının oluşumunu sağlamak için birbirine yapışır.

Vücutta meydana gelen pıhtılaşma süresinde yaşanan değişimler ya da pıhtılaşmanın olumsuz şekilde etkilenmesi kan pıhtılaşması gibi ciddi bir probleme yol açar. Oluşan kan pıhtılaşması atardamar, kalp, beyin, böbrek ve akciğerlere kadar sıçrayabilir. Birtakım hastalıklar, kullanılan ilaçlar, aşırı kilo ve farklı faktörler pıhtılaşma nedeni olarak sıralanabilir. Kanser tedavisi ya da kanser hastalığı, diyabet, metabolik bozukluk yine kan pıhtılaşması için bir neden olan rahatsızlıklar arasında yer alır.

Kan Pıhtılaşmasında Riskli Grup

Kan pıhtılaşmasında yüksek riske sahip olan kişiler hem genetik hem de sonradan kazanılmış etkenleri aynı anda taşıyan kişilerdir. Genetik yatkınlığı olan ve aynı zamanda sigara kullanan, aşırı kilolu olan kişiler pıhtılaşmaya yatkın kişilerdir. Kan pıhtılaşması açısından genetik riski yüksek faktörler;
Kan Pıhtılaşması Belirtileri Nelerdir?

Kan pıhtılaşması oluştuğu alana bağlı olarak farklı belirtiler verebilir. Kan pıhtılaşması kalpte meydana gelmişse, göğüs ağrısı, çene, kol, sırt ve boyunda rahatsızlık hissi, nefes darlığı gibi şikâyetlere yol açabilir. Kan pıhtılaşması bacaklarda meydana gelmişse, bacak ağrısı, kızarıklık, bacaklarda sıcaklık hissi gibi şikâyetlere yol açabilir. Eğer kan pıhtılaşması beyinde gerçekleşmişse, hareket kabiliyetinde azalma, konuşma bozukluğu, baş ağrısı ve anlama kabiliyetinde azalma gibi şikâyetler yaşanabilir. Bu tarz belirtiler yaşandığında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Yapılan tetkikler sonucu pıhtılaşmaya neden olan etken tespit edilerek nedene yönelik tedavi başlatılır.

Kan Pıhtılaşması Tanısı Nasıl Yapılır?

Sağlık kuruluşuna başvuran hastanın öyküsü alınarak, kan sayımı gibi bazı tetkikler yapılır. Yapılan tetkikler sonucu kan pıhtılaşması tespit edilebilir. Eğer hastalığın genetik olarak meydana geldiğinden şüphelenilirse farklı tetkikler de yapılarak pıhtılaşma nedeni ortaya konulabilir.

Kan Pıhtılaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kan pıhtılaşması ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Pıhtılaşmanın yeri ve şiddetine bağlı tedavi şeklinde değişiklik yapılabilir. Acil müdahale gerektiren tedaviler pıhtılaşmayı çözecek ilaçlar reçete edilir. Şiddetli olmayan pıhtılaşmalarda ise kan inceltici ilaçlar reçete edilir.
" } ] }