{ "title": "Kan Nasıl Alınır", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-nasil-alinir.jpg", "date": "19.01.2024 16:52:03", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Kan Nasıl Alınır, bu işlem esnasında hastanın kendisini iyi hissettiğinden emin olmamız gerekir. Sağlık kuruluşunda yatan hastanın adı soyadı ve hastane numarası olan bir bilezik bulundurulmalı. Hastaya adını soyadını ve adresini, hastane numarası veya doğum tarihi sormalıyız. Bu bilgileri de bilezikte yazan bilgiler ile doğrulanmalı. Duvara, yatağa ve gece lambası gibi materyallere bağlı olan bileziklere güvenilmemeli. Bilezikte mutlak hastaya bedensel olarak takılmalı. Hastaya siz Ali Bey misiniz gibi cevabı evet ya da hayır olan sorular sorulmaması gerekir. Çünkü hastanın sinirli olduğunu düşünür isek size hayır diye cevap verme olasılığı vardır. O zaman hastanın kimlik bilgilerini doğrulamalı, yapılacak test isteklerinin lüzumlu oluşunu hastanın kendisi ile görüşerek ve hastaya ve hasta yakınına yapacağı işlemleri anlatmalıyız. Bütün hasta kanların infeksiyöz olacağı düşüncesiyle standart önlemler alınmalıdır. Kesinlikle eldiven giyilmelidir. Doğru tetkik sonuçları elde edebilmek için 8 ile 12 saatlik açlık sonrası kanın alınması en uygun olanıdır. Bunun yanı sıra tokluktan etkilenen testlerin dışında kan örnekleri günün diğer saatlerinde de alınabilir. Sabah ve akşam üzeri kan değerleri arasında belirgin fark olan testler için kan alma saatine oldukça özen gösterilmeli.

Ayrıca laboratuvar tetkiklerini yapmak için genellikle uygun olan toplardamardan kan alınır. Toplardamar olarak çoğunlukla dirseğin, iç tarafında bulunan damarlar tercih edilmektedir. Buradaki damarlar genellikle daha geniştir ve kolayca erişilebilir. Fakat bazı kişilerde damarlar ince ve derinde olabilir. Bu durumda diğer kol ya da alternatif olarak el üzerindeki damarlardan da kan alınabilir. Damarı oldukça ince olan kişilerden ve özellikle de bebeklerden kan alımı oldukça zordur.

Kan alınmasından önce hasta en az 15 dakika oturarak dinlendirilir. Hastaya adı ve soyadı sorularak kimlik teyidi yapılır. Etiketleme işlemlerinin uygunluğu denetlenir. Tetkikler ile tüplerin münasip olup olmadığı kontrol edilir. Hastaya uygun oturma şekli verilir ve hasta yapılacak işlem hakkında bilgilendirilir. Kan alınacak yer seçilir. Kan alınacak bölgenin 7 ile 10 cm üzerine turnike yapılır. Kan alınacak alan alkol ile temizlenir ve kuruması beklenir. Hastanın kolunu ve bileğini gerektiği kadar düz tutması istenir. Tüp tutamağına uygun olan iğne takılır. Kol ve seçilen damar kan alacak kişi tarafından hareketsiz pozisyona alınır. Tutamak baş ve orta parmaklar arasında desteklenir. İğne, kesik üçgen ucu üste gelecek biçimde 15 ile 20 derecelik açı ile ortalama 1 cm'ye kadar deriye batırılarak damara girilir. Uygun olan tüp tercih edilerek diğer elin işaret ve orta parmakları tutamağın kanatları üzerine, başparmağı ise iğne yapar mış gibi tüpün ucuna dayanır. Tüp kauçuk tıkacı delecek biçimde iğneye doğru itilir. Uygun tüplere sırası ile lüzumlu miktarda kan alınır. Turnike çıkarılır ve İğne artık damardan çekilir ve hemen deliğin üzeri bası bandı ile kapatmalıyız. Hastaya bu bölgeye birkaç dakika daha bastırması ve kolunu düz tutması tavsiye edilir. Tutamağa takılı iğne kapağı kapatılmadan atık kabına atılır. Alınan kanlar ise uygun sporlara yerleştirilir.
" } ] }