{ "title": "Kan Kusmak", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-kusmak-3493.jpg", "date": "20.01.2024 12:03:43", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Kan kusmak, Kan kusma insana çok kötü gibi gelir. Fakat bazen, burun kanaması veya ağız kanamasından dolayı kan yutmak gibi hafif sebeplerden kaynaklanabilir. Bunlar dışında, organ delinmesi ve iç yaralanmalar gibi çok ciddi durumlarla da karşılaşılabilir. Geri çıkartılan kan kırmızı ya da kahverengi olabilir. Çok fazla kan kusulduğunda Baş dönmesi ya da solunum değişiklikleriyle karşılaşılabilir. Kan kusmanın birçok sebebi vardır. Bu kanamaların şiddeti farklılıklar gösterebilir. Kan kusmanın nedeni hafif durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Burun kanamaları, kan yutma ve şiddetli kronikleşmiş öksürük bunlardan bazılarıdır. Kan kusmanın çok sıklıkla rastlanan sebepleri de vardır. Bunlar aspirinin yan etkileri, bazı ilaçların yan etkileri ve mide ülseridir.

Kan kusmanın çok ciddi sebepleri de vardır. Siroz, alkolik hepatit, pankreas kanseri ve mideyi döşeyen tabakanın erozyonu bunlardan bazılarıdır. Çocuklarda da kan kusmaya rastlanmaktadır. Bu kan kusma, yabancı cisim yutma, kan yutma ve doğumsal sebeplerden kaynaklanabilir. Kan kusmayla beraber farklı belirtilere de rastlanabilir. Bulantı, kusma, karında rahatsızlık bunlardan bazılarıdır.

Bazı belirtilerde acil tıbbi müdahale gerekmektedir. Bulanık görme, soğuk cilt, bayılma, şiddetli karın ağrısı, baş dönmesi, kalp atışında farklılıklar ve herhangi bir yaralanmadan sonra kan kusma acil tıbbi müdahale gerektiren durumlardan bazılarıdır. Doktorunuz teşhis koymak için bazı tetkikler yapacaktır. Bu tetkikler endoskopi, ultrason, röntgen ve bilgisayar tomografi taraması olabilir.

Tedavi aşamasında kaybedilen kan miktarı kadar kan nakli gerekebilir. Belirli bazı gıdalar, artırabilir. Bu sebeple doktorunuz size özel bir diyet oluşturabilir. Kan kusmada boğulma gibi komplikasyonlara rastlanabilir. Aşırı kan kusma olduğunda kansız kalmakta bir komplikasyon olarak karşımıza çıkabilir. Aşırı kanama şoka da sebep olabilir. Görülen bazı belirtiler şoka işaret eder. Bu belirtiler hızlı solunum, soluk ve soğuk cilt ve düşük idrar çıkışıdır.

Şoka giren hasta hemen tedavi edilmezse kan basıncında azalma meydana gelir. Daha sonrasında koma ve ölümle sonuçlanabilir. Bu durum da derhal 112yi arayıp yardım istemek gerekir.
" } ] }