{ "title": "Kan Hücreleri", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-hucreleri(1).jpg", "date": "21.01.2024 14:30:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kan hücreleri, kan damarlarda devamlı hareket halindedir ve iki bölümden meydana gelir. Büyük bölümü plazma ve kan hücrelerinden oluşur. Kanda plazma oranı %50-60 kadar, kan hücreleri oranı da %40-50 kadardır. Kan hücreleri kırmızı kan hücreleri olan eritrositlerden ve beyaz kan hücreleri olan lökositlerden oluşur. Bunların özellikleri ve işlevleri farklıdır.

Kan hücrelerinin özellikleri nelerdir?

Alyuvarlar (Eritrosit, kırmızı kan hücreleri): Kandaki en yoğun hücreler bunlardır. Kandaki alyuvarların kan hacmine oranı hematokrit olarak tanımlanır. Erkeklerde %40-54 arasında değişirken, kadınlarda %39-46 oranında değişir. Alyuvarların içindeki hemoglobin, hücrenin temel işlevi olan gaz transportunu sağlamaktadır. Kana kırmızı rengi veren hemoglobindir. Bunlar akciğerde oksijen bağlamakta, bunları diğer hücrelere taşımakta ve buralardan aldığı karbondioksiti akciğere taşıyarak, buradan vücut dışına atılmasını sağlar. Normalde hemoglobin seviyesi 12-16,5 gr / dl arasındadır. Bunların dışındaki değerler kansızlık sorununa işaret eder. Kanda mikrolitre başına 4-6,5 milyon eritrosit olması normaldir. Tam kan sayımı testinde alyuvarlar oldukça önemli parametrelerdir. Anne karnındaki bebeklerde 2 ve 8. Aylar arasında eritrosit karaciğer ve dalakta üretilmekte, beşinci ayda kemik iliğinde üretilmeye başlamaktadır. Kanda alyuvarların yaşam süresi 120 gün civarındadır. Daha sonra kemik iliğinde üretilmiş olan kırmızı hücreler dolaşıma verilir. Bu kan hücrelerin normal bir şekli olmadığı için, genetik hastalıkların bir kısmında kılcal damarlardan geçiş sırasında takılır ve tıkanmaya yol açar. Bu yüzden normalden erken ölürler. Bu insanlarda kansızlık gibi ciddi sorunların yaşanmasına yol açar. Alyuvarların idrara karışması hematüri şeklinde tanımlanır. Bu sorunda idrarda renk kırmızıya döner, bazen idrarda kan olabilir.

Akyuvarlar (Lökositler, beyaz kan hücreleri) Kan hücrelerinin bu türü çekirdek yapısına bağlı olarak agranülositler yani paçasız ve granülositler yani paçalı olarak iki türde olur. Akyuvarlar kanda mikrolitrede 4000-10000 arasında olur. Bu oranın üzerinde olursa, lökositoz meydana gelir. Bunun sebepleri genellikle enfeksiyon hastalıklarıdır. Oranın normal değerin altında olması ise lökopeni olarak tanımlanır. Bunun da farklı sebepleri olur. Bu kan hücreleri vücudun savunmasını üstlenirler. Görevleri ve özellikler farklı hücrelerdir. Vücutta anabolik, katabolik reaksiyonları, protein sentezlemeyi gerçekleştirirler. Çocukların ve yeni doğan bebeklerin kanında fazla miktarda olurlar. Vücutta enfeksiyon olursa, akyuvarların sayısı 25.000 kadar olur. Akyuvalarda vücutta lenf düğümlerinde, kemik iliğinde, bademcik ve dalak gibi organlarda üretilmektedir. Lökositlerin türleri çekirdek büyüklüğüne, yapılarına ve bazı boyalara karşı afinitelerine göre sınıflandırılır. Bunlar granülositler, agranülositler, monositler ve makrofajlar, lenfositler ve trombositler olarak sınıflandırılmaktadır.
" } ] }