{ "title": "Kan Grubu Tayini", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Kan-Grubu-Tayini-34.jpg", "date": "20.01.2024 23:16:32", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Kan Gurubu Tayini: Kan tayini yapmak işleminde genetik olarak iki farklı kan grup sistemi olduğunun bilinmesi lazım. Biyokimyasal ve fenotipik düzeyde çok benzer bağlantısı vardır. ABO kan grup sistemi ve Rh sistemi transfüzyon tedavisinde çok önemi vardır. ABO sistemi, eritrosit üstünde olmayan antijene karşı serum, hemoglobin, karşıt antikor bulundurma sistemi olan tek sistemdir. Bu sebeple Agm. Yapısında anti-A ve anti-B natürel antikor olarak belirlenmiştir. Bu özellikleri nedeni ile ABO kan gruplaması iki biçimde yapılır. Eritrositler A veya B antijenlerinin varlığına bakılarak tellendirilir. Buna da direk gruplama, denir.

Serum Plazma anti-A veya anti-B antikorlarının varlığı ya da yokluğu için test yapılır. Bu teste dolaylı gruplama denir. Genel anlamda toplumda ABO sistemine göre 4 farklı kan grubu vardır. Bunlar A, B, AB, O(Sıfır) ve Rh sistemine göre (+) ve (-) kan grubunun kombinasyonu olarak bakıldığında 8 farklı kan grubu bulunur. Rh (+) kan grubuna sahip bir insan eritrositi yüzeyinde Rh antijeni içerir, ancak Rh antikoru kesinlikle oluşturmaz. Rh (-) kan grubuna sahip bir insan Rh antikorunu da oluşturabilir, B, 0 sistemindeki kan gruplarının belirlenmesini sağlayan ayrı bir gen bölgesi daha mevcuttur. Bu kısımda H antijeni ismi verilen ve A ve B antijenlerinin oluşmasını sağlayan öncül bir molekül sentezlerin, bu antijen HH ya da Hh genotipinde bulunduğu anda H antijeni sentezlenir. Bu bir nevi enzim aracılığı ile A ve B antijenlerine dönüşerek kan gruplarını belirleyen antijenler ortaya çıkmasını sağlar. Eğer H antijeni herhangi bir değişikliğe uğramaz ise –0- kan grubu meydana gelmiş olur.

Kan gurubu tayini, Kan Grubu tayininde HH veya Hh genotipinde bulunduğu anda H antijeninin sentezlediğini ve bunun da A ve B antijenlerinin hh resesif bir şeklinde bir genotipe sahip ise bu insanda H antijeninin A veya B antijenine değişimini sağlayacak enzim sentezlenmez, bu sebepten dolayı A veya B antijeni kesinlikle oluşmaz, bu nedenle, A, B, 0 sistemi devre dışı kalır. Bilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre bu insanların Halelerinde bir mutasyon olmaktadır bunun sonucunda, hh genotipi oluşmaktadır. Bu nedenlerde Bombay denilen kan grubu ortaya çıkmaktadır. Bombay kan grubuna sahip olan kişilerinin alyuvarları A, B, 0 sistemindeki ‘0' kan grubundan çok farklı olarak alyuvarların üzerinde A veya B antijeni olmazken bilinen ‘0' kan grubunun tam aksine anti H ve anti ‘0' aglütinin oluşur. ‘0' kan grubunun hemoglobininde kesinlikle anti ‘H' ve ‘anti 0' aglütininleri bulunmayacağı için bu kan grubu“0” olamaz.
" } ] }