{ "title": "Kan Dolaşımı", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-dolasimi.jpg", "date": "20.01.2024 15:57:55", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "Kan dolaşımı, Genel olarak kan damarları vücudun her noktasını dolaşır ve gerekli olan kanı vücudun her noktasına seri bir şekilde taşır. Doğrusu vücudumuzda bulunan damarlarımız o kadar uzundurlar ki düz bir şekilde açılacak olsalar toplam olarak uzunlukları yaklaşık 100 bin kilometre olur. Kan damarlarının vücudunuzun her bir yerini kapladığını kavramak aslında hiç de zor değildir. Vücudumuzun herhangi bir bölgesinde ufacık bir çizik bile olsa hemen kan akmaya başlar. Bu, kan damarlarının her yerinizi sardığını gösterir. Zaten olması gereken de budur ve kan damarlarının vücudun her noktasında olması çok önemli bir olaydır. Çünkü olması gerektiği gibi, bu kan damarları sayesinde hücrelerin kesin bir şekilde ihtiyacı olan besinler taşınır. Hücrelerin sağlıklı çalışması için gerekli olan oksijen de damarlardan akan kan sayesinde hücrelere ulaşır. Böylesi bir düzen ve ahenk içerisinde uzun yıllar devamı sürer, yaşamı gerçek manada hayat yapar.

Söz konusu olan kan damarlarında besinlerin taşınması deniz taşımacılığına benzetilebilir. Bilindiği gibi gemilerle yük taşınacağı zaman öncelikli olarak ilgili limanda yükleme yapılır. Böylesi bir yükleme için uygun paketleme ve sağlıklı bir yerleştirme yapılması önem arz etmektedir. Yükleme tamamen bittikten sonra ise gemi zaman kaybetmeden denize açılır ve yükü bırakacağı limana doğru intikal eder. Hedef limana vardığında yük boşaltılır ve ilgili merkeze gider. Kan damarlarında da büyük bir okyanusta gemilerin yük taşıması misali hücrelerin ihtiyacı olan besinler taşınır. Oksijen, yağ, amino asitler paketler halinde kanda yol alır ve ilgili hücreye geldiklerinde hemen boşaltılırlar. Bu nakliye sisteminde hiçbir zaman hata olmaz, olması durumunda bu hata vücuda yansıyacaktır. Her madde ilgili hücreye doğru zamanda ve doğru miktarda ulaşır. Bu oran sağlıklı bir bedende daima eşittir ve değişim olmadan devam eder, aksi durum hastalığı tetikleyici bir etkendir. Örneğin herhangi bir hücreye oksijen yerine yağ gitseydi, bu o hücrenin ölmesine sebep olurdu. Aslında çok dikkat edilirse bu sistemdeki istenilmeyen basit veya en ufak bir hata çok büyük zararlara neden olabilir. İnsan hayatında olan her türlü hastalıklardan herhangi bir veya birkaç tanesi meydana gelmiş olması kaçınılmazdır.

Kan dolaşımı genel olarak vücutta; Oksijen alışverişi, enerjiyi sağlayan karbonhidratların dokulara gerektiği kadar dağılması, proteinlerin dokular arasında dağılımı, hormonların ilgili dokulara giderek burada olması gereken fonksiyonlarını yerine getirmesi, atık ve toksit maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için ilgili organlara taşınması, mikroplarla savaşta bağışıklık sisteminin yaptığı antikorların hastalık alanlarına taşınması için hayati öneme sahip bir dokudur. Fonksiyonlarını içerisinde taşıdığı çeşitli hücreler ve plazma adı verilen sıvı sayesinde yapar. Vazifelerini yerine getirirken akışkan, ama bir yaralanma anında korunması için pıhtılaşabilir özellikte olması şarttır. Pıhtılaşma işlemi kanın plazma adı ile anılan sıvı kısmındaki çeşitli proteinler sayesinde sağlanır. Kanın hücresel üyeleri kemik iliğinde yapılır.
" } ] }