{ "title": "Kan Değerleri", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-degerleri(1).jpg", "date": "19.01.2024 19:05:52", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Kan değerleri, hekim aracılığıyla hasta kişiye gerçek tanı konulmasına destekçi olabilecek, kan tahlili içerisindeki değerleri anlatmaktadır. Bu kıymetler tanıya destekçi meydana gelen bir faktör olarak da görülmektedir. Kan değerleri yorumlanırken hastanın fiziksel ve genel vaziyetinin dikkate alınması gereklidir. Bir başına bu kıymetler yalnızca haber sahibi olmamıza fayda sağlar.

Genel tıp uygulamaları esnasında doktorlar polikliniğe müracaat eden birçok hastadan kan tahlili isterler. Tam kan sayımı doktorunuza tanıya yaklaşmasında destekçi meydana gelen, kıymetli ve oranla pahalı olmayan bir testtir. Kan analizinin amacı tanı koymak değildir. Kan analizinin asıl misyonu doktorun mümkün tanılar aralarında kedere yapmasını sağlamaktadır. Başka Bir Deyişle tanıya destekçi olmaktır. Hastayı görmeden, kontrol etmeden tanı koyulmaz.

Kan analizinde hangi kıymetler incelenir?

Vücudumuzda oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri (Alyuvarlar) ile hastalıklara karşın savunmamızı imkânı sunan beyaz kan hücreleri (Lökositler) sayılmakta ve büyüklükleri incelenmektedir. Bildiğiniz benzeri kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin proteinleri bulunur. Oksijeni taşıyan protein hemoglobindir. Hemoglobin ölçüsü düşerse oksijen taşınamaz. Üzgünüm ülkemizde kullanılan laboratuvar cihazları yurt dışından satın alındığı amaçlı tahlil neticeleri çoğunlukla başka terimlerle gösterilmektedir.

Kan analizinde incelenecek kıymetler nelerdir?

Tahlil sonuçlarında oksijen taşıyan alyuvarlar başka bir deyişle kırmızı kan hücreleri ile hastalıklarla savaşmamızı imkânı sunan lökositler başka bir deyişle beyaz kan hücresinin büyüklükleri ve sayıları incelenmektedir. Kırmızı hücrelerde bulunan hemoglobin oksijen taşımaktadır. Bu hücrelerin azalması sonucu olarak oksijen taşınamaz. Yapılmış Olan tahlillerin başka terimlerle gösterilmesinin nedeni, cihazların yurt dışından satın alınmasıdır. Bunların haricinde böbrek, karaciğer, yağ ve şeker benzeri çoğu ölçüt kan tahlili inşa edilerek incelenebilir.

Kırmızı kan hücreleri (Alyuvarlar)

RBC (Red Blood Cells): bu ölçüt oksijen taşımakta meydana gelen hücrelerin sayısını vermektedir. Değerin az çıkması kansızlık rahatsızlığına veya kan kaybına yorumlanacaktır. Değeri yüksek çıkarsa, KOAH, polisitemi hastalığı, yüksek yerlerde oturma benzeri nedenlerden kaynaklanabilir.

MCV (Mean Corpuscular Volume): bu ölçüt oksijen taşıyan hücrelerin aşağı yukarı büyüklüğü olarak da değerlendirilir. Ölçüt düşükse kırmızı hücrelerin minik meydana geldiği, yüksekse hücrelerin genişlediği düşünülür. Demir eksikliğine ilişkili anemilerde ölçüt küçülür, B12 vitamin yoksunluğundan meydana gelen anemilerde ise ölçüt yüksek çıkar. Şunlar misal verdiğimiz rahatsızlıklardır. Birçok çok tanıya destekçi olacak kıymetler aralarında yer alırlar.

Hb (Hem Biro globin): Kan içinde bulunan hemoglobin miktarını gösteren ölçüt, anemilerin teşhisinde ehemmiyet taşımaktadır.

MCH: Kırmızı hücrelerdeki hemoglobin miktarını gösteren değerdir.

Hct (Hem Biratokrit): Kanda bulunan hemoglobin ve alyuvar miktarlarını verici değerlerdir. Az çıktığı vaziyetlerde kansızlık, lösemi ve kan kayıplarını gösterirken, ishal benzeri su kayıplarında veya polisitemi rahatsızlığında kıymetler yüksek çıkar.

PLT (Platelets): Kanda pıhtılaşmayı imkânı sunan hücreleri gösteren değerlerdir.

Beyaz kan hücreleri (Lökositler)

WBC (White Blood Cells-Leukocytes): Kanın içindeki korumayı imkânı sunan, immün hücresi meydana gelen lökositlerin toplamını verici bir değerdir. Yüksekliğinde enfeksiyon varlığı ve müzmin iltihabi hastalıkları delil sayılmaktadır. Lösemi hastalarında da bu ölçüt yüksek çıkar. Değerin düşüklüğünde lökosit yapımını bozan problemlerin varlığı gündeme gelmektedir. Kanser türlerinde, kemik iliği rahatsızlıklarında, AİDS hastalıklarında kıymetler az çıkmaktadır.

PNL (Nötrofiller): bu değerin yüksek çıkması halinde bakteri kaynaklı enfeksiyonların varlığı düşünülür.

Lymphocytes (Lenfositler): bu ölçüt AİDS hastalığında düşerken, virüslerin neden meydana geldiği yollu enfeksiyonlarda yükselmektedir.

Eosinophils (Eozinofiller): Kandaki bu değerin yüksekliği alerji ve parazit kaynaklı hastalıkları çağrıştırır.

Kan tahlili ve hastanın durumu

Tek başına kan analizinin fazla miktarda bir tanı değeri bulunmaz. Görüldüğü benzeri tabloda bulunan hiçbir ölçüm bir hastalığa has değildir. Kan tahlili yorumlanırken hastanın genel sıhhat durumu ve fizik muayenesi bir bütün olarak da ele alınır. Misal Olarak tıpkı kan değerleri 80 yaşında kanlı ishali meydana gelen bir hasta amaçlı farklı, 11 yaşında öksüren ve ateşi meydana gelen bir çocuk amaçlı farklı yorumlanacaktır.

" } ] }