{ "title": "Kan Alma", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/kan-alma.jpg", "date": "20.01.2024 18:08:53", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kan alma işlemi, tabi ki sağlık personellerinin yapması gereken uygulamalardandır. Eğer kişinin bu konu hakkında herhangi bir bilgisi ya da tecrübesi yok ise bu durumda bu kişi kesinlikle kan alma işlemini gerçekleştiremez. Kan alma işlemi genellikle hastaların hastanede tedavi edilmek amacı ile hastalığının tespit edilebilmesi için yapılmaktadır. Kişiden alınan kan numunesi laboratuvarda incelenir ve kişinin kan içeriğine, kan değerlerine bakılır. Bu sayede kişideki birçok hastalık ortaya çıkar. İşte bu nedenle kişilerde kan alma işlemleri yapılmaktadır. Bugün hastanelerde birçok kişiden farklı amaçlar ile kan alma işlemleri yapılmaktadır. Oldukça yaygın olarak uygulanan bu gibi işlemler aslında her ne kadar kolay olsa da kan alma işlemini gerçekleştirmeden önce ve gerçekleştirdikten sonra dikkat edilmesi gereken birçok kural bulunur. Bu kurallara uyulmadığı zaman her on kan alının kişiden üçünde sorunlar meydana gelecektir. Kişilerde yapılacak olan kan alma işlemleri genellikle insanların toplar damarlarından kan alınması ile gerçekleştirilir. Bu durumun nedeni ise tabi ki toplar damarlardaki kan miktarının fazla olması ve aynı zamanda bu damarların insan vücudunda belirlenmesinin kolay olmasıdır. Toplar damarlar kolay bulunduğu için kan alma işlemi sırasında damarı bulmak çok kolay olur ve kişiden çok kolay bir şekilde kan alınır.

Kan alma, çoğunluklar kişilerde dirseğin iç kısımlarından alınır. Burada kolun tam ortasından geçen toplar damar bulunur. Küçük ve boş bir tüp ile bu kısımdan damara sokulan iğne ile kan alma işlemi gerçekleştirilir. Kan alma sırasında kişide çok şiddetli ağrılar meydana gelmez. Sadece küçük bir sızlama meydana gelse de bu ağrı kişilerde büyük sorunlara neden olmaz. Eğer kan alma işlemi çocuklarda gerçekleştirilecekse bu ağrılar çocuklarda biraz daha büyük etki yapmaktadır. Bir arı sokması kadar ağrı veren kan alma işleminin ağrısı genellikle 10 dakika sürmeden ortadan kalkar. Bu nedenle çok uzun süreli ağrı ya da sancı kan alınan kişide ortaya çıkmaz. Bazı insanlarda kan alınacak olan koldaki toplar damarın gözükmemesi ya da çok ince olmasına bağlı olarak damar yolunun bulunması son derece zor bir hal almaktadır. Bazen kan alacak olan personelin üçüncü denemesinde bile damar tutturulamaz. Bu durumda kişi biraz ağrı ile karşılaşabilir. Bu durumun yanı sıra diğer koldan kan alımı gerçekleştirilebilir. Kan alma işleminin en zor olduğu kişiler tabi ki damarları tam olarak gelişmemiş olan ve oldukça ince damarlı olan bebeklerdir. Hem bebeklerin canının daha çok yanması nedeni ile hem de damarın bulunamaması nedeni ile bebeklerde kan alma işlemi biraz daha zordur.

Kan alma nasıl yapılır?

Öncelikle hastanın kan alımı için hazırlanması gerekir. Bu durum için hastanın üzerinde kendisini sıkan kıyafetlerini çıkarası gerekir. Kişi tam olarak rahatlatıldıktan sonra doğru oturuş kurallarının sağlanabileceği bir yere kişi oturur. Daha sonra kişinin ilk olarak sağ kolu açılır. Daha sonra hastanın kol pazıları üzerinden sıkma kemeri ile sıkılır. Bu sayede kişinin damarları daha belirgin bir hal alacaktır. Daha sonra ise kan alınacak olan damar bulunarak dezenfektan sürülür. Bu sırada hemen kan almak için tüp hazırlanır. Bu durumda kanın alınacağı kişinin kolunu sıkması gerekmektedir. Böylece damar tam olarak şişecektir. Daha sonra kan alımı için iğne damara batırılır ve personel iğnenin arkasına tüpü takarak bir veya birkaç tüp kan alabilir. Daha sonra koldaki kemer çıkarılır ve aynı zaman iğne de koldan çıkarılarak iğnenin çıktığı yere temiz pamuk basılır. Böylece kan damlaması gibi durumlar gerçekleşmez. Böylece kan alma tamamlanmış olur. Tekrar belirtmek isterim ki bu işlem sadece sağlık personelleri tarafından yapılmalıdır.
" } ] }