{ "title": "İdrardan Sonra Kan Gelmesi", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/idrardan-sonra-kan-gelmesi.jpg", "date": "21.01.2024 06:18:21", "author": "melike çembertaş", "article": [ { "article": "İdrardan Sonra Kan Gelmesi, Tıp dilinde 'hemotüri' halk arasında kanlı idrar olarak adlandırılan durum birçok hastalığın habercisi olabilir. Böbrekler vücudun en çok kanlanan organlarıdır. Kalp kanı pompaladığı zaman bu kanın dörtte birini böbrekler alır. Çünkü böbreklerin görevi kanı temizlemektir. Kanın içindeki toksik maddeleri temizleyebilmek için çok fazla kan almak zorundadır. Fakat böbrek kanı süzerken kanın içindeki toksik maddeleri alır, fakat kanı vücuda geri bırakır. Dolayısıyla idrarda hiç kan olmaması gerekir. Ne gözle görülür ne de mikroskopta tespit edilen bir kanın olmaması gerekir. İdrarda görülen bir iki eritrosit normaldir. Fakat sayısı artarsa ve idrarda kan görülürse kesinlikle bu hastalık habercisidir. Basit bir üşütmeden de kan görülebileceği gibi tümör gibi ciddi bir hastalıkta olabilir. İdrarda kan görüldüğü durumlarda Ürolojiye gitmek gereklidir.

İdrar sonrası kan görülmesi üç durumda değerlendirilebilir
İdrar sonrası kan görüldüğünde taş, tümör veya enfeksiyondan şüphelenilir. Enfeksiyon idrar yollarının mikroplarla dolması sonucu oluşur. Diğer adı ''sistit' tir. Daha çok kadınlarda görülür. Kadınlar bol su içerek ve hafif antibiyotiklerle süreci daha kolay atlatabilir. İdrar yolu enfeksiyonları içerisinde sistit en kolay tedavi edilendir. Eğer ki ciddiye alınmazsa böbrek yollarında ve mesanede kalıcı hasarlara yol açabilir. Sistin biraz daha ileri aşaması 'nefrit' olarak adlandırılır. Nefrit durumunda idrardan sonra gelen kanamaya yüksek ateş eşlik eder. En ağırı nefrit denilen böbrek enfeksiyonudur.

İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için öncelikle hijyene dikkat edilmelidir. Tuvaletlerin temizliğine özen gösterilmeli, mümkün mertebe halka açık tuvaletlerin kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kullanılan çamaşırların pamuklu olmasına özen gösterilmeli, çamaşırlar kaynatılmalı ve hatta ütülenmelidir. İç çamaşırların günlük olarak değiştirilmesine özen gösterilmelidir. Gün içinde en az iki litre su tüketmek böbreklerin daha rahat çalışmasına ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca kişi tuvaleti gelir gelmez tuvalete çıkmalı, kendini sıkıştırmamalıdır. Bunların yanı sıra dar çamaşırlardan, dar pantolonlardan, naylon çamaşırlardan uzak durulmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonları sadece kendini kanla göstermez. Sık sık idrara çıkma, idrarı yaparken yanma, gece sık idrara çıkma, kasık bölgesinde huzursuzluk hissi gibi sıkıntılarla kendini gösterebilir.

" } ] }