{ "title": "Hemogram", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Hemogram-96.jpg", "date": "19.01.2024 13:57:38", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Hemogram, tam kan sayımı anlamına gelen bir terimdir. Birçok hastalığın tespitinde önemli rol oynayan bir tahlildir. Hemogram hastanın sağlık durumu ile alakalı olarak bilgi veren bir testtir. Trombosit, akyuvar ve alyuvar sayısı, kan formülü, kanda hemoglobin seviyesi hemogram testi sayesinde belirlenir. Test sonucuna göre, anemi, lösemi, enfeksiyon hastalıkları, alerjik hastalıklar, ciltte morarma nedenleri, yorgunluk, depresyon erken dönemde hemogram testiyle anlaşılabilir. Ayrıca hastalıklar için uygulanan tedavilerin başarısı da bu test sayesinde anlaşılabilir. Hemogram kısaca özetlenecek olursa hastalıkların tanısı için önemli bir basamaktır.

Hemogram testinin diğer kan testlerinden farkı nedir?

Hemogram testinde diğer kan testlerinde olduğu gibi kanın ayrıştırılmasına gerek duyulmaz. Hemogram testinde, kanda şeker, mineral, hormon gibi değerler tespit edilmez. Bu tür değerler için kanın özel bir jel kullanılarak plazma kısmını ayrıştırılması gerekir. Hemogram testinde ise kan ayrıştırılmadan kullanılır.

Hemogram değerleri nedir?

WBC: Vücutta bağışıklık sistemi parçası olan beyaz kan hücreleri hakkında bilgi verir.

HGB: Hemoglobin hakkında bilgi verir. Hemoglobin, alyuvarlarda oksijen taşımak için görev yapan proteinlere verilen addır.

RBC: Kırmızı kan hücreleri hakkında bilgi verir.

HCT: Alyuvarlar hakkında bilgi verir. Yani kanda alyuvarların toplam hacminin yüzdesi hakkında bilgi verir.

MCV: Tek alyuvar büyüklüğü hakkında bilgi verir.

MCHC: Her alyuvar için yaklaşık hemoglobin ağırlığı hakkında bilgi verir.

MCH: Her alyuvar için yaklaşık hemoglobin miktarı hakkında bilgi verir.

PLT: Kan pıhtılaşması için görev yapan trombosit sayısı hakkında bilgi verir.

RDW: Kişide alyuvar boyutlarının birbiriyle olan farkı hakkında bilgi verir. Alyuvarda değişkenlik yükseldikçe RDW değeri yüksek çıkar.

PDW: Kişide farklı trombosit boyutlarının birbiri arasındaki fark hakkında bilgi verir. Yine değişkenlik arttıkça PDW değeri de artar.

MPV: Tek trombositin yaklaşık büyüklüğü hakkında bilgi verir.

PCT: İltihaplı hastalıklar söz konusu olduğunda prokalsitonin proteini hakkında bilgi verir.

LYM: Lenfositin bütün beyaz kan hücresi içinde yüzdesi hakkında bilgi verir.

NEU: Akyuvar çeşidi olan nötrofilin beyaz kan hücrelerindeki yüzdesi hakkında bilgi verir.

MON: Akyuvar çeşidi olan monositin beyaz kan hücresindeki yüzdesi hakkında bilgi verir.

BAS: Akyuvar çeşitlerinden bazofilin beyaz kan hücrelerindeki yüzdesi hakkında bilgi verir.

EOS: Akyuvar çeşitlerinden olan eozinofilin beyaz kan hücresindeki yüzdesi hakkında bilgi verir.

Hemogram testi için dikkat edilmesi gerekenler

Hemogram testi aç ya da tok karnına yapılabilen bir testtir. Bu nedenle gün içinde istenilen saatte yapılabilir. Hemogram testi sonuçları ve değerler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Değerler kişinin yaşı, sağlık durumu, cinsiyeti gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Gebelik döneminde hemogram testi oldukça önem taşır. Bu dönemde anne adayında gelişebilecek, pıhtılaşma, kansızlık, iltihap gibi sorunlar önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınabilir. Hemogram testi koldan alınan bir kan örneğiyle yapılır.

" } ] }