{ "title": "Hemogram Wbc Nedir", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Hemogram-Wbc-Nedir-73.jpg", "date": "19.01.2024 21:44:16", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Hemogram Wbc Nedir, sorusunun cevabı kandaki beyaz kan hücrelerinin sayısını öğrenmek için yapılan test olarak verebiliriz. WBC 'white blood cell' kelimelerinin kısaltması olan 'beyaz kan hücresi' anlamına gelir. Beyaz kan hücrelerine lökosit veya akyuvar da denilmektedir. Kan değerlerinde bulunan lökositler enfeksiyon oluşumunu engeller. Bu hücreler enfeksiyona sebep olabilecek bakteri, virüs ve diğer organizmaları yok etmekle görevleridir. Bir kişide bakteriyel enfeksiyon varsa Hemogram Wbc değeri yani lökosit yüksekliği ortaya çıkabilir.

Hemogram Wbc Yüksekliği, İnsan vücudunda bir enfeksiyon ortaya çıktığında bunları temizlemek için vücut lökosit üretmeye başlar. Yüksek miktarda Wbc sayısının anlamı bunun altında bir sağlık sorunu olduğunun göstergesidir. Normal bir insanda bulunması gereken lökosit sayısı her mikro litrede 4,500 ve 10,000 hücre arasındadır. Mevcut herhangi bir hastalığınız yoksa Wbc sayınız toplam kanın %1 oranındadır. 5 farklı Wbc çeşidi vardır. Bunlar Nötrofil, Lenfosit, Monosit, Eozinofil ve Bazofil'dir.

Hemogram Wbc Yüksekliği Neden Olur?
Bunların yanı sıra stres, hamileliğin son ayı, dalağın alınması gibi sebepler de Hemogram Wbc değerlerinin yüksek olmasına neden olur. Yenidoğan bebeklerde Hemogram Wbc değeri yüksektir ve bunun yanı sıra Hemogram Wbc genellikle sabahları düşük olup gün içinde yavaş yavaş artar.
" } ] }