{ "title": "Hemogram Pdw Testi", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/hemogram-pdw-testi-3954.jpg", "date": "19.01.2024 17:46:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hemogram Pdw Testi, Hemogram yani tam kan sayımı testi parametrelerinden olan Pdw kandaki hücre sayılarının analizinde uygulanır. Tam kan sayımı parametreleri ayrı değeri ifade eder. Pdw (Platelet Distribution Width) ise kandaki trombositlerin, kan pulcuklarının büyüklüğünü belirleyen bir parametredir. Bunun yanında plateletlerin yoğunluğu, büyüklüğü, dağılımı da Pdw değeriyle incelenebilir. Hemogram içinde sadece Pdw değerleri olmaz. Hastada oluşan hastalık bazı hallerde diğer değerlerle bağlantılı olabilir. Bu nedenle hemogram Pdw testi değerlerinin incelemesi yapılırken diğerlerinin de incelemesi yapılmalıdır.

Hemogram Pdw testi kişinin kemik iliğinin çalışmasının etkinliğini belirlemede, devamında yapılacak diğer testlerin belirlenmesine yardımcı olur. Test sonucunda kişi düşük platelet sayısına sahip olur, bunun yanında fazla sayıda büyük trombosite sahip olursa, bu kemik iliği düzeylerinin arttığını gösterir.

Hemogram Pdw testi neden yapılır?

Pdw hemogram yani tam kan sayımının bir parçasıdır ve çeşitli sebeplerle test yapılabilir. Bu testle değerlendirilebilecek çeşitli sorunlar bulunmaktadır. Fakat hemogram Pdw testi kemik iliği nedeniyle de istenebilir. Test sonucunda kemik iliği kalitesi, gençliği net bir şekilde görülebilir. Bunun dışında testin uygulanma sebepleri arasında;
Yukarıdaki bulguların olması hemogram Pdw testi yapılması için bir nedendir. Hastanın muayenesinde ya da kanser riski varsa ya da anamnezlerde anemi şüphesi olursa tam kan sayımı testi yapılarak Pdw değerleri incelenebilir. Bu belirtilerin birinin bile olması halinde kişilerin Uzman bir doktora gitmesi gerekir. Yapılacak Hemogram Pdw testi ile sağlıklı bir değerlendirme olacaktır.

Normal Pdw değerleri

Hemogram Pdw testi sonuçlarında sağlıklı bir kişide çıkması gereken normal Pdw değerleri 9,0 ile 14,0 fl aralığında olmalıdır. Bu değerin altındaki sonuçlar kemik iliğinde sorun olduğunu yeterince çalışmadığını, bu değerin üzerindeki sonuçlar ise yine kemik iliği sorunları olduğu anlaşılır. Kişinin trombosit dağıtım genişliği normal olursa trombositler arası mesafe eşit olur. Platelet yani trombositlerin büyüklüğü de birbirine yakın ya da eşit olur. Eğer kişinin trombosit dağıtım genişliği normal çıkarsa, ancak vücudunda morarma ya da kanama gibi sorunlar varsa başka tetkiklerin yapılmasına gerek duyulur.

Hemogram Pdw testi sonuçları nasıl yorumlanır?

Testte trombosit dağıtım genişliği sadece Pdw değerlerine göre yorumlanmaz. Hastadaki bütün değişimler dikkate alınarak hemogram Pdw testi sonuçları yorumlanır. Sonuçlara göre Pdw yüksekliği ya da Pdw düşüklüğü durumunda başka testlerin yapılması istenebilir. Neden belirlenemezse kişiye kemik iliği biyopsisi yapılabilir.

Bazı hallerde hastalarda halsizlik, el ayak üşümesi, uykuya meyil, sinir, baş dönmesi, unutkanlık gibi belirtiler görülebilir. Bu durumda Pdw düzeyi stabilize edildiği zaman belirtilerde azalabilir. Hemogram Pdw tsti sonuçlarının hematoloji birimi tarafından uygun görülen koşullarda raporlanması ve yorumlanması gerekir. Test sonuçlarını yanlış okuma yanlış bilgilendirmeye neden olacağından hematoloji birimi gözetmenliği önemlidir.

Hemogram Pdw testi sonuçları anormal olduğunda ne olur?

Yapılan kan testi sonuçlarının anormal olması halinde ve bunlar için belirli bir sebep bulunmuyorsa, tanıyı doğrulamaya yardımcı olacak başka testler yapılır. Bulaşıcı hastalıkların varlığını belirlemek, kanama bozukluklarının bulunması ya da iltihaplanma koşullarını bulmak için testler yapılabilir. Ciddi bir anormallik varsa ve kesin neden belirlenemiyorsa kemik iliği biyopsisi uygulanabilir. Testin sonuçları yüksek rakımda yaşayan kişilerin yaşam alışkanlıklarından dolayı da etkilenebilir.

Hemogram Pdw testi sonuçlarında Pdw düşüklüğü

Test sonucunda Pdw düşüklüğü belirlenirse bu kemik iliğini etkileyen bir bozukluğu ve trombositleri nasıl ürettiğinin göstergesi olarak değerlendirilir. Kullanılan bazı ilaçlar ve kanser türleri de Pdw düşüklüğüne neden olabilir. Hepatit, kızamık gibi viral enfeksiyonlarda buna yol açabilir. Nadiren test sonuçları eksik ya da sonuçsuz olabilir. Bu durum tam kan sayımında ortaya çıkan trombositlerin toplanmasında yaşanabilir. Böyle bir sonuçta yeniden test yapılması gerekebilir. Bazı hallerde geçici olarak sonuçların yüksek olduğu ve herhangi bir bozukluğun belirtisini göstermeyen ciddi bir durum olabilir. Bu çoğunlukla genetik faktörlerden kaynaklanır ve ileri testlerin yapılmasını gerektirir. Testte Pdw düşüklüğüne neden olabilecek etkenler arasında;
Pdw düşüklüğü tespit edilen kişilerde bazı testlerde yapılarak bunun nedenleri belirlenebilir. Buna göre kişiye uygun bir tedavi planı uygulanabilir.

Hemogram Pdw testi sonuçlarında Pdw yüksekliği

Hemogram Pdw testi yapılan kişilerde platelet büyüklüğü birbirinden farklı olursa kişide trombosit dağıtım genişliği yüksek çıkmış demektir. Pdw yüksekliği hem çok büyük plateletle hem de küçük plateletler birlikte olduğundan kemik iliğinde bazı sorunların olduğunu gösterir. Sağlıklı kişilerde plateletler büyük olmalıdır. Fakat genç ve yaşlı plateletlerin birlikte olması demek kemik iliğinin doğru çalışmadığını ya da kemik iliğinde bozulma olduğuna işaret eder. Bu sorun vücutta aşağıdaki hastalıkların habercisi olabilir;
Testte Pdw yüksekliği çeşitli nedenlerden dolayı gelişebilir. Bu nedenler arasında iltihaplı hastalıklar, doğum kontrol hapı kullanma, kansızlık, baz bulaşıcı hastalıklar bulunur. Pdw yüksekliğinin tedavisi için bunun nedenleri mutlaka belirlenmelidir.

Eğer trombosit yükselmesi anemi nedeniyle oluyorsa, demir eksikliği belirlendiyse tedavi buna uygun yapılacaktır. Hastalar verilen ilaçları da düzenli olarak kullanmalıdır. Tedavi süresince kontrollerde hemogram Pdw testi yeniden yapılarak durum kontrol edilir. Hastaların tedavi süresinde beslenmesine de dikkat etmesi gerekir. Pdw yüksekliğinde önerilen besinlerin en önemlisi kuşburnudur. Bunu kuru olarak tüketmek çok yaralı olacaktır.
" } ] }