{ "title": "Hemogram Mono", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Hemogram-Mono-77.png", "date": "21.01.2024 04:42:19", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Hemogram mono, (Monositler) vücudun bağışıklık sisteminde görev yapan bir hücredir. Vücudu bakteri ve parazitlerden korumakla sorumludur. Mono vücuttaki parazitleri yiyerek öldürür. Kanserli hücrelerin vücuttan dışarı atılmasını sağlar. İnsan vücudu mono hücresi sayesinde birçok bakterilerden korunur. Hemogram mono hücreleri enfeksiyonlara ilk cevap veren hücrelerdir. Mono hücresi kemik iliğinde üretilir ve kan dolaşımına aktarılır. En büyük türü akyuvardır. Kan testleri sonucunda kandaki seviyesi belirlenir. Mono hücresinin normal seviyesi %0-9 arasında olmalıdır.

Hemogram mono hücresinin görevleri
Hemogram mono yüksekliği, Kişideki mono seviyesinin normalin üstünde olması durumudur. Mono seviyesi yüksek olan vücut bir enfeksiyon, iltihap veya hastalıkla mücadele ediyor demektir. Aynı zamanda aşırı stres yaşayan kişilerinde kandaki mono seviyesi yükselir. Bazı kişilerde bir hastalık olmaz, enfeksiyon da tespit edilmez ancak mono seviyesi yüksek çıkar. Bu durumda kişinin mono hücreleri verimli ve dengeli çalışmıyordur. Bu duruma mono yüksekliği yani 'monositoz hastalığı' denir.

Hemogram mono düşüklüğü, Kişideki mono değerinin normalin altında olması durumudur. Sağlıklı bir insanda da mono değeri düşük çıkabilir. Kişideki mono düşüklüğüne 'monositopeni' adı verilir. Hamilelerde, kanser tedavisi görenlerde, eklem iltihabı olan vücutlarda ve bazı bulaşıcı hastalıklarda kişideki mono seviyesi düşer.
" } ] }