{ "title": "Hemogram Mch Nedir", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Hemogram-Mch-Nedir-72.png", "date": "21.01.2024 02:35:40", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "
Hemogram MHC nedir: MHC kan sayımı yapıldığında görülen değerler arasında yer alan bir değerdir. Tam kan sayımı ya da hemogram testi yapıldığında görülen değerlerden biri de MCH değeridir. MCH açılım olarak mean corpuscular hemoglobin demektir. Kanda bulunan her bir kırmızı kan hücresindeki ortalama hemoglobin miktarını ifade etmektedir. Kanda hemoglobin, oksijeni akciğerlerden hücrelere taşıyan moleküller olarak bilinmektedir. Çeşitli nedenlerle doktora giden hastalara uygulan kan testi ile tespit edilebilen MCH düşüklüğü veya yüksekliği kişinin hangi hastalığa sahip olduğunu göstermektedir. Vücutta vitamin ve mineral eksikliklerinden kronik hastalıklara kadar farklı sorunlara işaret edebilen MCH düşüklüğü veya yüksekliği doktorun uygun gördüğü yöntemler ile tedavi edilmektedir.

Hemogram MHC değeri normalde kaç olmalıdır
Bebeklerde ve çocuklarda MCH normal değeri kaç olmalıdır
Hemogram MHC neden yükselir

Kişiye uygulanan tam kan testinde MCH değeri 34 pikogramın üstünde bir değerde çıkmış ise yüksek MCH olarak kabul edilmektedir. MCH değeri yüksekliği, kişinin makrositik anemi hastası olduğu anlamı da taşımaktadır. Bu kan bozukluğunun nedeni vücutta folik asit eksikliği olabilir. Folik asit eksikliğinin yanı sıra B12 vitamininin eksikliği de olabilir. Vücutta vitamin eksikliklerinde kırmızı kan hücreleri normalden daha büyük bir şekilde üretilir. Daha büyük üretilen kan hücreleri bu yüzden daha fazla hemoglobin içermektedir.
  • Tiroit bozukluklarında MCH değerleri yükselmektedir.
  • Kemoterapi alımlarında MCH değerleri yükselmektedir.
  • Bazı enfeksiyonlar MCH değeri yüksekliğine sebep olmaktadır.
  • Östrojen içeren ilaçların aşırı kullanımı MCH değerlerinin yüksekliğine neden olmaktadır.
  • Kan kanseri MCH değerlerinin yüksekliğine sebep olabilir.
" } ] }