{ "title": "Hemogram Hct Nedir", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Hemogram-Hct-Nedir-28.jpg", "date": "19.01.2024 11:13:05", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Hemogram hct nedir, Hemogram hct (Hemaroktit) kandaki kırmızı kan hücrelerinin yüzdelik değeridir. Vücuda oksijen taşır. Kandaki değeri yapılan kan testi sonucu ortaya çıkar. Hct değeri kan sayımı testinin bir parçası olarak kabul edilebilir. HCT seviyesi kişinin yaşına ve cinsiyetine göre farklılık gösterir. Yapılan kan testi sonucunda kandaki hct değerinin %45 çıkması 100 milimetre kanda 45 milimetre kırmızı kan hücresi bulunması anlamına gelir.

Hct yüksekliği ve belirtileri nelerdir? HCT yüksekliği kişideki kırmızı kan hücresi sayısının normalden fazla olması durumudur. Sigara kullanan insanlar da daha fazla bulunur. HCT yüksekliği hct düşüklüğüne oranla daha az rastlanan bir durumdur. Susuz kalan vücutta da hct yüksek olur. Sıvı kaybı fazla olan vücut oksijeni dengeli şekilde sağlayamaz. Yeterli sıvı alındığı zaman hct değeri normale döner. Bununla birlikte atletlerin kullandığı protein içeren ilaçlar da hct'yi yükseltir. İshal, kalp hastalığı ve akciğer hastalıkları da kişideki hct değerini yüksek tutar. Kandaki hct değeri yüksek kişilerin ciltlerinde morarma görülebilir. Baş ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrısı yapar. HCT yüksekliği bir hastalık olarak kabul edilmez. Tek başına bir tedavisi yoktur.

Hemogram HCT nedir, düşüklüğü ve belirtileri nelerdir? HCT düşüklüğü kandaki kırmızı kan hücresinin normal seviyenin altında olması durumudur. Kırmızı kan hücreleri kişi vücuduna yetersiz geliyordur. HCT değeri aşırı düşük kişiye kansızlık tanısı konabilir. Yaralanma, ameliyat, kanamalı hastalıklar, böbrek hastalıkları ve kolon kanseri gibi hastalıklar hct düşüklüğü ile doğrudan ilişkilidir. Demir eksikliği olan kişilerde hct değeri düşük çıkar. HCT değeri aşırı düşük vücutta oksijen görevi dengeli sağlanmaz. Böylece kişi kendini sürekli yorgun ve bitkin hisseder. HCT değeri düşük kişilerde saç dökülmesi de olur. Aşırı sıvı tüketimi de hct değerini düşürür. Hamileler de bu durum sık görülür. Kişi halsizlik, bitkinlik, hemen yorulma gibi şikâyetlerle doktora başvurduğu zaman akla ilk gelen tanı kansızlıktır. Yapılan testlere göre hct düşüklüğünün nedenleri tespit edilir. Demir ve vitamin eksikliğinden olan bir durumda ona göre tedavi uygulanır. HCT düşüklüğünü gidermek için vücuttaki demir ve vitamin değerini yükseltecek ilaçlar başlanır.

Hct değerinin normal seviyesi kaç olmalıdır?
" } ] }