{ "title": "Hemoglobin Fazlalığı", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Hemoglobin-Fazlaligi-35.jpg", "date": "19.01.2024 01:54:24", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Hemoglobin Fazlalığı, Kanın içeriğinde bulunan, oksijeni hücrelere, hücrelerdeki karbondioksiti akciğerlere taşıyan protein yapıda.

Kırmızı renkli kan hücrelerine hemoglobin denmektedir. Yapılan kan tahlilinde hemoglobin fazlalığı ya da kandaki oranının yüksekliği çokça olarak merak edilen bir husustur. Hemoglobin yüksekliği birçok sebebe bağlıdır. Sigara içenlerde, yüksek rakımlı yerlerde yaşayanlarda, akciğer hastalıkları ve böbrek ile karaciğer kanserleri olanlarda görülebilir.

Hemoglobin Fazlalığı: Hemoglobin seviyesi kadınlara göre erkeklerde daha yüksektir. Kanda hemoglobin seviyesi aşırı yükseldiğinde, bu bireylerin kan vermeleri en sık uygulanan yöntemdir. Kan vermek suretiyle, kandaki hemoglobin fazlalığı bir nebze olsun azaltılmış olur.

Hemoglobin değerleri, cinsiyete ve yaşa göre değişiklik gösterir. Hemoglobin düzeyinin ölçümü bir desilitre kandaki hemoglobinin kaç gram olduğunun tespitiyle olur. Normal hemoglobin değerleri, erkeklerde 17.2 g/dL, bayanlarda ise 15.1 g/dL'nin üzerinde olması halinde hemoglobin fazlalığıdır.

Hemolobin yüksekliği neden olur?

Yüksek irtifada yaşamak: Yüksek rakımlı yerlerde yaşayan insanlarda kandaki hemoglobin seviyesi yüksek olur. Yüksekte atmosferik basınç azaldığı için, kandaki alyuvarların dokulara yeterli oksijen taşıyabilmesi için daha fazla miktarda olmaları gerekir. Bu durumda hemoglobin miktarı fazlalaşarak bedendeki dokulara yeterli oksijen taşınmasını sağlar. Bu hal bedenin çevresine adapte olmasına iyi bir örnek teşkil eder. Bu durumu lehlerine çevirmek için sporcular sportif mücadelelerinden önce antrenmanlarını yüksek rakımlı yerlerde yaparlar. Sporcuların kanlarında artan hemoglobin miktarı, onlara adeta yarıcı etkisi yapar.

Sigara: Sigara içenlerin, içtikleri zamanlarda solunumla alınan oksijen oranı azaldığından beden bu olaya tepki için hemoglobin sayısını artırır.

Susuzluk: Alınan sıvının azalması, kanın sıvı kısmında eksilmeye yol açar. Bu hal de kanın biçimli ögelerinden olan kan hücreleri relatif olarak yüksek kalır. Bu durumda hemoglobinin kanda fazla olarak görülmesine neden olur.

Akciğer hastalıkları: Hemoglobinin oksijeni aldığı organ akciğerlerdir. Akciğerlerdeki herhangi bir rahatsızlıklar oksijenin hemoglobinlere geçişini etkileyeceği için eksiklik daha fazla hemoglobin daha fazla üretilerek açık kapatılmaya çalışılır.

Polisitemia vera: Aşırı alyuvar üretimine sebep olan polisitemia vera hastalığı aynı zamanda fazla hemoglobin üretimine de sebep olur. Bu hastalıkta hemoglobin 18,5 g/dL seviyelerinin üzerine çıkabilir.

İlaçlar: Günlük yaşam içerisinde kullanılan bazı performans artırıcı ilaçlar bedende hemoglobin üretim artışına sebep olabilir.

Hemoglobin fazlalığı zararları nelerdir?

Hafıza kaybı riski: Hafıza kaybı, zihinsel karışıklık, baş dönmesi, gibi haller hemoglobin fazlalığından ortaya çıkabilir.

Görme kayıpları ve deride renk değişikleri: Deride mavi renk, özellikle parmak ya da dudakta morarma gibi haller oluşabilir. Bazı uzuvlarda ani uyuşma, şişme, geçici işitme veya görme kayıpları meydana gelebilir. Kandaki hücreleri de etkileyebilir.

Tedavisi: Kanın koyulaşmasına hemoglobinin fazlalığı sebep olabilmektedir. Yapılan araştırmalar, hemoglobin seviyesi arttıkça kan akışkanlığının azaldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle oluşabilecek kanda pıhtı atma ve dolaşım bozukluğu birçok problemi de beraberinde getirebilir. Hemoglobin fazlalığı, altta yatan sebepleri tespit edilerek sorunun ortadan kalkmasıyla düzelecektir.

" } ] }