{ "title": "Hemoglobin F Yüksekliği", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Hemoglobin-F-Yuksekligi-48.jpg", "date": "21.01.2024 01:17:14", "author": "Yunus Emre Ateş", "article": [ { "article": "Hemoglobin F Yüksekliği, Yapılan testler sonucunda yetişkinlerde veya çocuklarda normal değerlerin üstünde ise; Anemi (Kansızlık), Lösemi (Kan Kanseri) ve Orak hücreli Anemi hastalıklarından şüphelenilebilir. Fakat; sadece HGF testi sonuçlarından bu hastalıkların teşhisini koymak yeterli değildir. HGF'si yüksek olan insanlarda hiçbir semptoma rastlanmadığı da görülmüştür. Bebeklerde beklenilen sürede doğum gerçekleşmiş ise %70-80 değerlerinde görülür. Bebeğin doğumundan sonraki ilk üç ayından sonra bu oran %10'un altına düşebilir. Bu oran sonraki 6 ve 12 ay içinde %1 değerine iner. Yetişkinlerde normal Hemoglobin F seviyesi %0.6-0.8'dir.

Hemoglobin F Yüksekliğine Bağlı Görülebilir Hastalıklar

Anemi (Kansızlık): Anemi genetik nedenlerden kaynaklanabilir. Dengesiz ve yeterli miktarda beslenmeye dikkat edilmemesinden doğan hemoglobin ve hücre oluşumu için ihtiyaç duyulan maddeler yeterli derecede tüketilmiyorsa anemiye rastlamamız mümkün. Ayrıca kan kaybından dolayı da anemi görülebilir. Bağlantılı olarak kan kaybında demir de kaybetmiş oluruz. Sonuç olarak bu nedenlere bağlı olarak anemi görülmesi mümkündür. Bunların dışında B12 vitamini, folik asit eksikliğinden de anemi görülmesi mümkündür.

Lösemi (Kan Kanseri): Halk arasında ilik ya da kan kanseri olarak bilinir. Kemik iliğinden kaynaklanan bir hastalıktır. Kemik iliğinde normalde dolaşan kanımızda bulunan üç çeşit hücreyi yapan ana hücreler mevcuttur. Bu üç çeşit hücre; alyuvar, akyuvar ve trombosit isimlerini alan hücrelerdir. Bunların ana hücreleri en ilkel şeklinden giderek olgunlaşan şekillerine kadar kemik iliğinde bulunur. Olgun hücreler, kemik iliğinden dolaşan kana çıkarlar. Lösemi hastalığında ise herhangi bir sebepten ana hücrelerden bir tanesi anormallik gösterir. Olgunlaşması gerekirken kendini yeniler. Kemik iliğini kaplar. Bütün vücuda yayılır. Bunun sonuncunda Lösemi meydana gelir.

Orak Hücreli Anemi: Anne-babadan gelen kalıtsal geçen bir kan bozukluğudur. Bu bozukluk Amerikalılar, Araplar, Yunanlılar, İtalyanlar, Latin ve Amerikan yerlileri gibi belli etnik gruplara daha sık görülür. Normal kan hücreleri esnektir ve daire biçimindedir. Halkaya benzerler. Dairesel ve esnek oluşları kılcal damarlar denilen küçük kan damarlarında serbestçe dolaşabilmelerini sağlar. Orak hücreli anemi hastalığında kırmızı kan hücreleri orak veya hilal biçimindedir. Esnekliğini kaybetmiştir. Anormal hücreler kılcal damarların içine saplanır ve hayati organlara kan akışını engeller. Orak hücreli anemi olan kişilerde, gözlerin ve derinin sarı görülmesi, solgun cilt, gecikmiş büyüme, kemik ve eklem ağrısı, enfeksiyon riskinde artış, bacak ülseri gelişmesi, göz hasarı, anemi ve tıkanıklıktan etkilenen organlarda hasar gibi belirtiler görülebilir.

" } ] }