{ "title": "Hamilelikte Hemoglobin", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Hamilelikte-Hemoglobin-22.jpg", "date": "20.01.2024 05:59:18", "author": "Kadriye yılmaz", "article": [ { "article": "Hamilelikte Hemoglobin, Hemoglobin kanda eritrositlerin içerisinde bulunan ve oksijenle ekarbondioksiti taşımayı sağlayan moleküldür. Yapısında demir bulunur, bu nedenle demir eksikliğinde hemoglobin sentezi azalır. Dolayısı ile kansızlık gelişir. Hemoglobinin normal değeri bayanlarda: %12-16 gramdır. Hamilelerde kanın %70 rahime doğru yoğunlaşır. Vücut kalan kanı diğer organlara taşımak amacıyla daha fazla çalışıp kalbin daha pompalanmasını sağlar. Anne adaylarının hemoglobin azlığı hamileliğinde sorun yaratabilir. Alınan kan tahlilinde bu rakam doktor tarafından yorumlanarak ilaç tedavisine başlanılır. İlacın süresi, miligramı doktor tarafından belirlenir. Hemoglobinin kısaltmış hali HgB olarak yazılarda geçer.

Hamilelikte Hemoglobin düşüklüğü

Hamilelikte kan plazma hacminin artması nedeniyle hemoglobin ve hematokrit değeri düşer. Yaklaşık olarak ilk üç ay ve son üç ay anne adayının hemoglobin değeri 11'in altında ise kansızlık teşhisi konulur. Hamilelik anemi riskini artıran bir süreçtir. Kan temel olarak iki bölümden oluşur. Birincisi akyuvar ikincisi ise alyuvardır. Alyuvar hücresine hematokrit adı verilir. Normalde bu değer %45'ken hamilelerde %50'lere kadar çıkar. Hamilelikte alyuvar konsantrasyonu azalır ve hamilelik öncesi bu dönemde aşağılara iner. İlk başlarda demir ihtiyacı annenin deposundan alınır. İleri ki aylarda depo anneye ve bebeğe yetmiyorsa anemi ortaya çıkar.

Hamilelikte Hemoglobin Neden Olur?
Hamilelerde Hemoglobin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte Hemoglobin Tanısı Nasıl Konulur?

Hamilelikte ilk kontrollerde kan tahlilinde öğrenilir. Bu değerler aylık olarak tekrarlanabilir. Tedavisinde ise; günlük doz olarak genellikle aç karnına 200 miligram şeklinde ağız yolu ile ilaç takviyesidir. Eğer annede bulantı oluyorsa tok karnına da alınabilir. Dikkat edilecek bir hususta demir, kafein ve süt tarzı gıdalarda kanda emilimi zorlaşır. Mutlaka öğünlerde 1-2 saat ara vererek ilaç takviyesi alınmalıdır.

Hamilelikte Hemoglobin Eksikliği
Hamilelikte Hemoglobin Düşüklüğüne Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?
" } ] }