{ "title": "Gebelikte Hemoglobin Düşüklüğü", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Gebelikte-Hemoglobin-Dusuklugu-54.jpg", "date": "18.01.2024 22:28:06", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Gebelikte hemoglobin düşüklüğü, günümüzde her kadın sağlıklı gebelik yaşamak ve sağlıklı bebeğe sahip olmak ister. Anne adaylarının birçoğu hamile kaldığını öğrendiği andan itibaren kadın doğum uzmanı tarafından gebeliğin bittiği süreye kadar takibe alınır. Bu durum son derece bebek ve anne adayının sağlığı için önemlidir. Çünkü anne adayının yaşayacağı küçük bir sağlık sorunu bebeği olumsuz yönde etkiler. Ardından anne adayında da birtakım sorunların doğmasına sebep olur. Bu nedenle takip altında kalması gereken anne adayı sağlığına bir kat daha özen göstermelidir. Gebelikte en önemli faktörlerden biri de hemoglobin düşüklüğüdür, böyle bir problem yaşanması bebeğin kansız olmasına ve sağlık sorunu olacağına işaret eder. Yaşanılan yüzlerce gebeliklerde çok sık karşılaşılan bu problemin ilaç takviyesiyle değerlerin yükseltilmeye çalışması dengeyi kurarak anne adayında sorunu bir nevi çözebilir.

Yaklaşık olarak ilaç takviyesiyle beraber gebe olan anne adayının son derece kaliteli beslenmesi kan yapıcı gıdalar tüketmesi gerekir. Ortaya çıkan tablo birtakım kan değerlerinde demir eksikliği olarak görülen hemoglobin düşüklüğü kansızlık anlamına gelerek anne adayında anemiye yol açabilir. Düşük derecede olan kan değerleri dengelenebilir, fakat bu durum olması gerektiğinin altında olursa anne ve bebeğin sağlığı açısından olumsuz sorunlar doğurur. Gebelikte hemoglobin düşüklüğü yaklaşık olarak 10.5 gr altına düşmesi anne adayında anemi hastası olarak kabul edilir. Gebelik sürecinde her anne adayının günlük olarak 6 ve 7 mg demire ihtiyacı vardır, bu demir alınmadığı taktirde anne adayında belirtiler göstererek ortaya çıkar.

Gebelikte hemoglobin düşüklüğü tedavisi nasıl uygulanır?

Gebelikte tedavi amacı anemi düzelmesi demir depolarının doldurulmasıdır. Bu amaçla ağız yoluyla demir alınmalı, zengin bol, bir diyetle günlük alınması gereken demir takviye edilmelidir. Yaklaşık gebelikte alınacak olan demir gebeliğin ilk 3 ayı son derece önemlidir. Gebelikte hemoglobin düşüklüğünde alınan ilaç takviyeleri durumunda anne adayında kabızlık, bulantı ya da ishal gibi sorunların olmasına neden olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için ilaçlar tok karnına alınabilir, böylelikle sorun çözülebilir. Gebe olan anne adayı hamileliği boyunca kan takviye şurup, tablet ya da iğne gibi ilaçlar kullanması mümkündür. Bununla beraber gıda takviyesinde doğal yollarla da alınan demirin hemoglobin değerlerini dengede tutarak sağlıklı bir gebelik yaşamış olursunuz.

Doktor desteğiyle anne adayının beslenme kurallarına uyması durumunda kan değerleri istenilen boyuta getirilerek dengelenir.

Gebelikte demir emilimini azaltan gıdalardan uzak durulmalıdır, bunlar kahve, çay, antibiyotik ilaçlar, portakal suyu aç karnına içilmesi durumunda daha dikkatli olunarak tüketilmesi gereken gıdalar yenmelidir. Gebelikte anne adayının yemesi gereken gıdaların başında et, yumurta, balık, sebze, ceviz, karaciğer, baklagiller ve bol meyve tüketilmelidir. Gebelikte hemoglobin düşüklüğü tedavisi gören gebelerin ilaç takviyesiyle beraber alınan gıdalar besinler, desteğiyle kan seviyesinin yükseltilmesine yardımcı olarak daha kaliteli bir gebelik geçirirler.
" } ] }