{ "title": "Erkekte Makattan Kan Gelmesi", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/erkekte-makattan-kan-gelmesi.jpg", "date": "21.01.2024 18:17:02", "author": "gülfer demir", "article": [ { "article": "
Erkeklerde makattan kan gelmesi tıpta hematokezya veya melena olarak adlandırılmaktadır. Kanama taze kan renginde, vişne çürüğü renginde ise buna hematokezya, katran gibi siyah renkte ise buna da melena adı verilmektedir. Hematokezya tanımında da bahsedildiği gibi taze, çok fazla beklememiş kanamalarda olur. Buna neden olan durumlar daha çok alt gastroinstestinal sistem dediğimiz on iki parmak bağırsağından sonraki sindirim sistemi elemanlarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca 1000 ml üzerinde olan üst gastrointestinal sistem kanamaları da kendisini hematokezya olarak gösterebilmektedir. Melena ise siyah renkte, pis, kötü kokulu dışkılamaya verilen isimdir. Daha çok üst gastrointestinal sistem kanamalarında karşımıza çıkmaktadır.

Erkeklerde makattan kan gelmesinin birçok nedeni olabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Ayrıca bazı durumlar kanamadan ayırt edilmelidir. Fe eksikliği anemisinde sıkça kullanılan demir ilaçları gaitayı koyu bir renge boyamaktadır ve sıkça kanama ile karıştırılmaktadır. Bu nedenle makattan kan gelme şikâyetiyle gelen her hastada mutlaka sorgulanması gereken ilaçlardır.

Bir kişi makattan kan gelmesi şikâyetiyle doktora başvuruyorsa ilk yapılacak şey ayrıntılı bir anamnez ve fizik muayenedir. Eğer kişide ağrısız dışkılama sonrası dışkıya ya da tuvalet kağıdına çizgi şeklinde kanama oluyorsa bu durumda hemoroidden şüphelenilir. Makata yakın yerleşimli poliplerde ve kanserlerde ise parlak kırmızı renkli ya da biraz daha koyu renkli gaita ile karışık kanama olur. Divertiküle ve anjiodisplazilere bağlı kanamalar daha şiddetli ve daha fazla miktarda kanamalarla kendisini gösterir. İskemik koliti olan hastalar sol tarafta hissedilen karın ağrısıyla birlikte kanlı ishal şeklinde dışkılama yaparlar. Kabızlıkta zorlu dışkılamaya bağlı mukozal hasarla olur ve kendisini kanama ile gösterir. Ülseratif kolit ve crohn ise kendilerini kanlı ishal şeklinde gösterir. Mide ve on iki parmak bağırsağına (Duodenum) bağlı kanamalar kendilerini melena olarak gösterirler.

Ayrıntılı anamnez ve fizik muayene sonrasında kişide tanısal testlere geçilir. Bu amaçla kişiye ilk yapılacak işlem kan değerlerine bakmaktır. Daha sonra kanamanın alt gastrointestinal sistemden (GİS) mi üst gastrointestinal sistemden mi olduğunu ayırt etmek için ilk yapılacak şey nazogastrik aspirasyondur. Eğer aspirasyondan kan geliyorsa bu üst GİS kaynaklıdır. Eğer kan gelmiyorsa bir sonraki basamak rektosigmoidoskoptur. Kanama odağı bulunamıyorsa bir sonraki basamak da kolonoskopidir. Hala odak bulunamıyorsa sintigrafi, arteriografi, enteroklisiz gibi yöntemlerle odak aramaya devam edilir.
" } ] }