{ "title": "Eritrosit Hemoglobin", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Eritrosit-Hemoglobin-38.jpg", "date": "19.01.2024 04:43:56", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Eritrosit hemoglobin; Hemoglobin solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan proteine denir. Hemoglobin içerisinde ise eritrositler vardır. Hemoglobin proteini oksijen ve +2 değerlikli demir içeren yapısı hem molekülleri bağlamaktadır. Bu proteinin başlıca sentez yeri eritrosit üretimi esnasında kemik iliğinin içerisidir. Cinsiyet, yaş ve türe göre çok küçük farklılıklar gösterse de belli bir değerin altında bulunması durumuna anemi denir. Yüksek miktarlarda bulunması ise polisitemi olarak adlandırılır. Hemoglobinin prostetik grubu hem proteini ise globulindir. Hemoglobin içerisinde bulunan ve olgun olarak nitelendirilen eritrositler hemoglobin sentez edemezler. Hemoglobin sentezi için protoporfirin 9 endojen olarak vücut içerisinde sentezlenir. Eğer ki organizma içerisine protoporfirin şırınga edilir ise veya besinler eksojen olarak verilir ise organizma bu olaydan faydalanamaz bu eritrositler idrar veya dışkı ile dışarı atılırlar.

Eritrositler nerede üretilir ve ne işe yarar

Kan yolunu kullanarak tüm dokuları dolaşarak vücudun her bir noktasına oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri olan eritrositler kemik iliğinde yapılırlar. Her bir eritrosit yaklaşık olarak yüz yirmi günde kan içerisinde kalır. Kan yolu içerisinde oksijeni taşıma görevini üstlenir. Bu yüz yirmi gün sonunda yaşlı olan eritrositler idrar veya dışkı yolu ile dışarı atılırken yenileri kemik iliği içerinde yapılarak kan yolu ile tekrar vücuda dağılım olur. Yani kemik iliğinden sürekli olarak yaşlı hücrelerin atılması ile sürekli olarak yeni eritrositler üretilerek dağılım gösterir. Eritrositler, anne karnında iki aylıktan sekiz aylığa kadar karaciğer ve dalakta üretilir. Beşinci aydan itibaren ise kemik iliğinde üretilmeye başlarlar.

Eritrosit hemoglobin; eritrositler içerisinde diğer vücut hücrelerinde olan çekirdek, mitokondri, endoplazmik retikulum ve lizozom gibi organelleri bulundurmazlar. Kanın renginin kırmızı olması eritrositlerin içerisinde taşıdığı hemoglobin adı verilen demir proteinine bağlı olarak gelişir. Eritrositler akciğer organının dokusuna ulaştığında hemoglobin molekülü içerisindeki demir, oksijeni tutarak oksijenin dokulara ulaşmasına olanak sağlar. Bu dokuların oksijensiz kalması eritropotein denilen ve kemik iliği de eritrosit yapımını hızlandıran bir maddenin sentezini ve kana salınmasını uyararak işlevini gerçekleştirir. Eritropoietinin yaklaşık olarak yüzde doksanı böbreklerde, yüzde onu ise başta karaciğer olmak üzere diğer dokular aracılığı ile üretilir.

Eritrosit hemoglobin ekliği olan birçok kişide oluşan hastalıkların başında anemi gelir. Buda hem eritrositin hem de hemogloninin azlığından kaynaklanan bir hastalıktır. Buda kan gitmesi gereken dokuların birçoğuna gereken miktarda oksijen gitmesine engel olur. Bazı genetik hastalıklarda eritrositlerin şekilleri normal değildir. Bu tür eritrositler kılcal damarlardan geçerken takılır ve damarları tıkar, bu da eritrositlerin kolayca parçalanarak daha erken ölmesine neden olur. Özellikle orak hücreli anemi hastalığında eritrositler orak şeklini aldığından içerisindeki hemoglobinde kristal bir yapı alır. Bu durum neticesinde de bu oluşan sert kristaller özellikle kılcal damarlardan geçerken eritrositlerin ölmelerine neden olur. Özellikle bu şekil bozukluğu yaşayan ve erken ölen eritrosit hemoglobinler insanlarda beyin damar tıkanıklıklarına ve ani ölümlere neden olur. Sağlıkla kalın.
" } ] }