{ "title": "Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/buyuk-ve-kucuk-kan-dolasimi.jpg", "date": "19.01.2024 21:56:45", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı, vücudun canlı kalmasını sağlayan ve inanılmaz güzellikte bir uyumla çalışan insanı hayatta tutan mekanizmadır. Vücudumuzda yaklaşık beş litre kadar kan bulunmaktadır. Dolaşımın ana bileşenleri kalp ve kan damarlarıdır.

Kalp 4 odacıklı bir yapıya sahiptir. İki adet üstte olmak üzere atriumlar yani kulakçıklar ve iki adet altta olmak üzere ventriküller yani karıncıklar bulunmaktadır. Kalp dakikada altmış-yüz arası atım sayısına sahiptir.

Kalbimiz bir dakikada beş litre kan pompalama yeteneğine sahiptir.

Vücuttan toplanan oksijenden fakir olan kan vena cava inferior ve vena cava superior damarları ile sağ atriuma gelir. Sağ atriumdaki kan kalbin gevşemesi ile sağ ventriküle boşalır. Buraya kadar büyük dolaşım hakimdir. Ancak sağ ventrikülden pulmoner arter aracılığıyla akciğerlere pompalanan kan artık küçük dolaşıma aittir. Pulmoner arter, arter yapısında olup kirli kan taşıyan tek damardır. Akciğerlere gelen kan alveollerde oksijenlenir. Kirli olan kan karbondioksitini havaya bırakır ve havadan oksijen alır. Pulmoner venler aracılığıyla sol atriuma temiz kan gelir. Pulmoner venler dört adettir. Bunlar da ven yapısında olmasına rağmen temiz kan taşıyan damarlardır. Artık küçük dolaşım son bulur ve büyük dolaşım başlar. Sol atriumdaki temiz kan kalbin gevşemesi ile sol ventriküle boşalır. Sol ventrikülden kalbin kasılması ile kan vücudun en büyük arteri olan aorta pompalanır. Aortun yanından çıkan minik damarlar ile kalbin de beslenmesi sağlanır. Kalp gevşek haldeyken beslenir. Yani kalbin kasılma süresi ne kadar artarsa o kadar az beslenir ve kalp krizi riski ortaya çıkar. Aort bir süre sonra dallar vermeye başlar. Kafa bölgesine ve kollara dallarını verdikten sonra aşağı doğru iner organları ve dalları ile bacakları besler. Oksijeni dokular ve organlar tarafından alınan bu kan artık tekrar venler aracılığıyla kalbe dönmek zorundadır. Kirli kan kalbe döner ve bu döngü milyarlarca kez tekrarlanır.

Kalp çok muazzam ve kıymeti bilinmesi gereken bir organdır. Biz ona iyi baktığımız sürece ömrümüz dolana kadar hiç tökezlemeden, yorulmadan, durmadan çalışır. Vücudumuzda bunu yapan organlarımız nadirdir.
" } ] }