{ "title": "Bebeklerde Hemoglobin Düşüklüğü", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/Bebeklerde-Hemoglobin-Dusuklugu-26.jpg", "date": "19.01.2024 09:31:28", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Hemoglobin Düşüklüğü, Tıbbi adıyla anemi olarak bilinen kansızlığın tanımlamasıdır. Her bebeğin ilk bir yıl içerisinde gelişim hızı bir diğerinden farklıdır. Bebekler büyürken bazı aylarda çok hızlı gelişirken, bazı aylarda daha yavaş gelişebilirler. Bebeklerin gelişimi açısından doğuştan gelen bazı özellikler bunda etkili olur. Annede çok ağır anemi olmadıkça zamanında doğan sağlıklı bebeklerde yeterli düzeyde demir vitamini vardır. İlk altı ayda demir eksikliği anemisi gelişmez.

Bebeklerde Hemoglobin Düşüklüğü Neden Olur?

Bebeklerde altıncı aydan itibaren demir eksikliği anemisinin olmasının temel nedeni ise hızlı büyümeyle birlikte süt ağırlıklı beslenmedir. Yani kan dolaşımındaki alyuvarların sayısı veya hemoglobin seviyesi düşerse anemi ortaya çıkar. Bu sebeple bebeklerin kanında demir vitamini değişik nedenlerle azalır. En sık nedenleri arasında besinlerden yeteri kadar demir alınmaması yer alır. Ayrıca üç yaş altındaki bebeklerde aşırı süt ve meyve suyu tüketilmesi durumunda da demir eksikliği ortaya çıkar. Bir diğeri ise anne sütü ile beslenen bebeklerin annesinde anemi varsa, bebeğinde 4-6 ay içerisinde demir eksikliği görülür. Bir yaş altındaki bebeklerin anne sütünden kesildikten sonra yeterli derecede demir içeren besin alamaması durumunda da anemi gelişebilir.

Bebeklerde Hemoglobin Düşüklüğü Belirtileri ve Nasıl Teşhis Edilir?

Bu yüzden bebeklerde hemoglobin düşüklüğü olması durumunda halsiz kalmak, el ve ayaklarda soğukluk, iştahsızlık ve yorgunluk ile kendini gösteren bulgular meydana gelir. Bebeklerde hemoglobin düşüklüğü, yani kansızlık olduğunu anlayabilmek için kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin düşüklüğüne bağlı olarak testler yapılır. Bu testlerin sonucuna göre hemoglobin düşüklüğü gözlemlendiği zaman verilerine göre anemi olarak teşhisi belirlenir.

Bebeklerde Hemoglobin Düşüklüğü Nasıl Önlenir?

Anemiyi önlemek amacı ile bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Ancak bu durumda emziren annenin de anemi yaşaması önlenmelidir. Bebeğin altı aydan sonra da demir içeren mamalar ve demir içeriği zengin olan ek gıdalar ile beslenmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde çocuklar büyüdükçe yaşına uygun olarak beslenme düzeyinde bakliyat, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et ve sakatat tüketilmesi gereklidir. Ayrıca C vitamini de demir emilimini artırdığı için domates de faydalı gıdalar arasındadır. Demirden daha zengin gıdalar içeren dana ve koyun eti gibi kırmızı et çeşitleri, karaciğer, yumurta sarısı, mercimek ve nohut gibi bakliyat ve üzüm pekmezidir. Bebeklerde bu gıdaların uygun porsiyonlar halinde her birinin haftada en az üç veya dört kez tüketilmesi halinde demirden yeterli beslenmeyi sağlayacaktır. Bunların dışında ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde fazla demir bulunmamaktadır. Ancak bitkisel yapısı nedeniyle içeriğindeki demirin emilimi de çok az bulunur. Demir minerali de en çok kuru kayısı gibi kurutulmuş meyveler, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, şeftali, armut ve balık gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır.

" } ] }